På Beck kaffebar på Tjärhovsgatan höjde leverantörerna nyligen inköpspriset på kaffe med 20 kronor per kilo. För att kunderna inte ska behöva betala för mycket har Johan Häverö börjat baka kaffebröd och frallor själv.

– Jag har helt enkelt dragit ner på andra kostnader, säger han.

Dollarn spär på

Viktor Liljerås driver Kaffemissionären som säljer kaffe och erbjuder kaffeprovningar i butiken på Götgatan. Även han har märkt av prisökningen, men menar att det höjda priset också kan leda till något positivt.

– Vi behöver börja diskutera vad en kopp kaffe faktiskt är värd, med tanke på både klimatet och arbetsförhållandena för bönderna. Vi ser också att ekologiska kaffeplantage klarar av torkan bättre eftersom de odlar mer långsiktigt hållbart. Det borde väcka en tanke, säger han.

– Vi har ännu inte bestämt om vi ska höja priset på kaffet till kunderna eller helt enkelt tjäna mindre pengar per sålt paket, säger Viktor Liljerås, som driver Kaffemissionären.

– Vi har ännu inte bestämt om vi ska höja priset på kaffet till kunderna eller helt enkelt tjäna mindre pengar per sålt paket, säger Viktor Liljerås, som driver Kaffemissionären.

Henrik Lennartsson

– Jag tycker inte om att höja priserna, säger Johan Häverö som driver Beck kaffebar.

– Jag tycker inte om att höja priserna, säger Johan Häverö som driver Beck kaffebar.

Privat

Ägarna till Leonardos kafferosteri på Folkungagatan driver både kafé och rosteri. Priserna i kaféet är desamma, men de har tvingats höja priserna på kaffet från rosteriet.

– Kaffet ökar i pris samtidigt som den svenska kronan har legat lågt gentemot euron och dollarn, säger Leonardo Urbina.

Vi behöver börja diskutera vad en kopp kaffe faktiskt är värd.

Som vatten

Wilhelm Nordquist, inköpschef vid Arvid Nordquist, tror att priserna under 2025 kommer fortsätta att vara höga.

– Alla blickar riktas nu mot Brasiliens skörd som påbörjas i april-maj. Förutsättningarna kunde definitivt se bättre ut, så mycket talar för att vi framöver får se priser på fortsatt höga nivåer, säger han.

Än så länge kämpar de tre kaffebarerna för att inte höja priset på kundernas kaffe. Viktor Liljerås tror att vi inte kommer att kunna dricka kaffe på samma sätt som tidigare.

– Vi dricker kaffe som vatten och vissa sätter på en hel kanna men dricker bara en kopp. Vi måste börja göra mer hållbara kaffeval, säger han.

Nikki Lundin är ansvarig för inköpen av kaffe till Becks kaffebar. – Våra hyllor ser lite tommare ut än vanligt, en gång var det nära att allt tog slut men jag försöker ha bra framförhållning, säger hon.

Nikki Lundin är ansvarig för inköpen av kaffe till Becks kaffebar. – Våra hyllor ser lite tommare ut än vanligt, en gång var det nära att allt tog slut men jag försöker ha bra framförhållning, säger hon.

Pekka Pääkkö

Paret Carina Rostein och Leonardo Urbina driver Leonardos kafferosteri tillsammans. Än så länge är priserna i kaféet desamma medan kaffet från rosteriet blivit dyrare.

Paret Carina Rostein och Leonardo Urbina driver Leonardos kafferosteri tillsammans. Än så länge är priserna i kaféet desamma medan kaffet från rosteriet blivit dyrare.

Pekka Pääkkö

Vad är du beredd att betala för en kopp kaffe?

Vad är du beredd att betala för en kopp kaffe?

Pekka Pääkkö