De vandrar på slak lina över Rösjön

Någon kanske har undrat. En 300 meter lång lina hänger nu över Rösjön. Det är Sollentunabon Ariel Cicero och Mathias Rohdin från Järfälla som vandrar på den.

- Gör man stora rörelser så kommer man kasta ner sig själv från linan, säger Mathias Rohdin.

För er som befinner vid Rösjön i Sollentuna någon kväll kanske chansen är stor att se två personer som försöker gå på en 300 meter lång lina, även kallad ”Slack line”. Skillnaden mot en vanlig spänd lina är rätt stor, här svänger det rejält.

– Vi har inget hjälpmedel, vi använder vår egen förmåga. Man kan ju aldrig stå helt stilla så vi gör rörelser med armar och kroppen så att man faller mot andra sidan. Det är små delikata rörelser, gör man stora rörelser så kommer man kasta ner sig själv från linan, säger Mathias Rohdin.

Bakgrunden finns i USA där klättrare uppfann konsten i sina pauser. ‘Varför inte sätta upp linan mellan trädgrenar?’, tänkte de. Kul var det tydligen så de fortsatte uppe bland bergstoppar.

Den över Rösjön når som högst 12 meter och i mitten nuddar linan vattnet.

Mathias Rohdin berättar att de som balanserar i Stockholm slack line community nästan blivit som en familj där man sällan pratar i termen av svårighetsgrader utan lever i nuet.

– Vi pratar nästan aldrig om hur svårt det är utan istället hur man upplever att det är att gå på linan. Alla har en egen upplevelse, ingen har samma.

Det låter nästan som en andlig upplevelse?

– Det är nästan det för det minsta du bryter ditt fokus tappar du balansen, man måste hela tiden vara i fokus.

Förhoppningen finns om att linan kommer sitta uppe månaden ut. Hittills har de båda inte lyckats gå över hela sjön.

Mitt i kommer skriva mer om detta fenomen så håll utkik.