JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

De vill ändra bilden av orten och få fler att läsa

Nevin Berwari, Rebo Mahmod och Fatima Mehawes är alla uttagna till Kulturrådets nya ungdomsråd, och vill inspirera andra till läsning.

Nevin Berwari, Rebo Mahmod och Fatima Mehawes är alla uttagna till Kulturrådets nya ungdomsråd, och vill inspirera andra till läsning.

Mikael Andersson

20230501070047
20230428144821
2023-05-01
07:00

När ett nytt ungdomsråd med fokus på litteratur och läsfrämjande bildats hittas tre av medlemmarna i Tensta. Nu vill Nevin, Fatima och Rebo få fler att läsa – samtidigt som de vill förändra bilden av orten.

Varannat år utser Kulturrådet en läsambassadör, som ska inspirera barn och unga i Sverige till läsning och vara en läsande förebild rent generellt.

Sedan oktober i fjol är det författaren och kulturskribenten Nioosha Shams som är ansiktet utåt, och Nioosha har i sin tur bildat ett ungdomsråd, med ungdomar som ska bidra med sina respektive perspektiv på läsning, litteratur och språk.

– Det är ett jätteroligt arbete, men också väldigt seriöst och viktigt. Jag tror och hoppas att vi kan bidra till någon slags förändring och få fler att börja läsa och skriva, säger Nevin Berwari, som går i nian på Enbacksskolan i Tensta.

Att sänka ribban för sig själv och läsa om något man är intresserad av är gruppens bästa tips till den som inte riktigt vet var den ska börja när det kommer till böcker. Och, ta hjälp av bibliotekarier!

Att sänka ribban för sig själv och läsa om något man är intresserad av är gruppens bästa tips till den som inte riktigt vet var den ska börja när det kommer till böcker. Och, ta hjälp av bibliotekarier!

Mikael Andersson

Modersmål viktigt

Tillsammans med klasskompisarna Fatima Mehawes och Rebo Mahmod samt sex elever från andra skolor är hon uttagen till rådet.

Gruppen kommer under den tvååriga perioden som deras kontrakt gäller ses ungefär en gång i månaden, ibland fler. De ses på helger, i fyra-fem timmar åt gången.

– Vi pratar om vad som är meningsfullt i läsande och skrivande, vikten av att personer med olika bakgrund får synas i litteraturen och mycket annat. Vi deltar i poddar och kommer göra andra uppdrag också, säger Nevin.

En viktig del i arbetet är modersmål, där gruppen diskuterar och undersöker hur relationen till hemspråk påverkar en som människa.

– I rådet har alla olika modersmål, och vi pratar mycket om varför det är bra att kunna olika språk och varför man ska se det som en gåva att vara flerspråkig, säger Rebo.

– Vi har märkt att många ungdomar skäms över sin bakgrund och kanske försöker passa in i samhället genom att försöka dölja sitt ursprung, vilket är ett stort problem. Det är något vi vill försöka förändra genom att vara med i rådet, vi vill kunna inspirera andra att vara stolta, säger Fatima.

Vi vill kunna inspirera andra att vara stolta.

Förutom från Enbacksskolan kommer resten av rådet från en skola i Södertälje och från Järvaskolan. Nevi tror att Nioosha valde folk från dessa områden av en anledning.

– Kanske för att andra elever ska förstå att det inte bara är dåliga saker som händer här ute, utan att det som precis på alla andra ställen mestadels finns bra människor och engagerade elever. Vi har allt som krävs här, så klart!, säger Nevin.

– Det känns som att folk tänker på droger, skjutningar och typ rappare när de hör om orten, det är ungefär det. Vi vill ändra den bilden, den stämmer ju inte, säger Fatima.

Gruppen sammanträder en gång i månaden, ibland mer, för att diskutera olika ämnen och sätt att locka fler till läsning.

Gruppen sammanträder en gång i månaden, ibland mer, för att diskutera olika ämnen och sätt att locka fler till läsning.

Mikael Andersson

Finns något för alla

Ungas läsande minskar successivt och har gjort det länge, enligt olika rapporter.

Det nya rådet ska verka för att fler ska få möjligheten att nås av litteratur och inspireras att börja läsa.

– Mitt bästa tips är att ta ditt intresse, och läs om det! Alla brukar ju ha något de är intresserade av. Ingen läsning är egentligen sämre än någon annan, allt beror ju på läsarens egen preferens. Sänk ribban för dig själv, våga ta upp en bok och ge det tid, säger Rebo.

Fatima håller med, och tipsar om att gå till biblioteket och fråga om hjälp.

– Har du ett intresse går ju faktaböcker jättebra, till exempel. Men var inte rädd för att testa nya saker heller! Läsningen kan verkligen öppna så många nya dörrar och insikter, säger Fatima.

Kulturrådet

Kulturrådet är en myndighet som – genom att främja utvecklingen, informera och ge bidrag till kultur – är med och förverkligar nationell kulturpolitik.

Varannat år utser rådet en läsambassadör, vars uppdrag är att inspirera barn och unga till läsning och vara en läsande förebild. Läsambassadören ska verka för att alla, oavsett bakgrund ska få lika möjlighet att nå litteraturen och bli läsare.

Nioosha Shams är den sjätte läsambassadören i ordningen och sitter på posten till 2024.

Källa: Kulturradet.se

Boktips från gruppen

"Yani av Nora Khalil (vinnare av Tensta konsthalls textpris 2020). Hon skriver med ett levande språk med mycket slang, som gör det roligt och intressant att läsa, samtidigt som storyn är extremt gripande och kanske extra relaterbar för folk från orten", säger Nevin och Rebo.

"It ends with us (Det slutar med oss) av Colleen Hoover. Den är jättebra och handlar om kärleksrelationer; toxic relationer. Jag älskar romantik, men oavsett vad man gillar rekommenderar jag alla att läsa den", säger Fatima.

Källa: Mitt i

EmmaLöf Hagström
08-550 550 65

Senaste nyheterna

Wulf Hedlund befinner i Hoi An i Vietnam, men är på väg till Hanoi. 

Wulf Hedlund befinner i Hoi An i Vietnam, men är på väg till Hanoi. 

Wulf Hedlund

Wulf har lämnat Söder – reser runt i Asien

Nyheter

Blev känd för sina videor om Södra latin ✔ Reser ensam men har många följare ✔ "Världen är där för att upptäckas"

Bazoumana Touré fick många fans under sin tid i Hammarby. Här är han med supportern Harry efter en hemmamatch.

Bazoumana Touré fick många fans under sin tid i Hammarby. Här är han med supportern Harry efter en hemmamatch.

Olle Anrell

Hammarby sålde supertalangen i rekordaffär

Nyheter

Sportchefen: "Det är allsvenskt rekord" ✔ Förklaringen: "Det gjorde att transfersumman blev hög"

Polisens bombekniker var på plats för att förbereda en sprängning av föremålen som hittades på Sofielundsvägen.

Polisens bombekniker var på plats för att förbereda en sprängning av föremålen som hittades på Sofielundsvägen.

Privat

18-åring häktad efter bomblarm

Nyheter

VMA gick ut ✔ Skola fick inrymmas ✔ Man misstänks för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse

Här är Wulfs nya liv – med ryggsäck i Asien

Wulf Hedlund befinner i Hoi An i Vietnam, men är på väg till Hanoi. 

Wulf Hedlund befinner i Hoi An i Vietnam, men är på väg till Hanoi. 

Wulf Hedlund

20250203192325
20250131102116
2025-02-03
19:23

Wulf Hedlund blev känd med sina videor på Youtube om Södra latin.

Nu har han tagit med sina nästan 300 000 följare på TikTok och Instagram på en resa i Asien. Häng med!

Livet på Södra latin är nu ganska avlägset för Wulf Hedlund, 21. Hans Youtubekanal, som gjorde honom till en lokal kändis under gymnasietiden, ligger i träda.

Nu är det TikTok och Instagram som gäller för den som vill följa hans äventyr.

För tillfället rapporterar han från Vietnam.

– Ja, jag befinner mig i Hoi An, en charmig stad med anor från 1400-talet, säger han när vi når honom på telefon.

Han har varit på resande fot i Asien sedan den 4 december. Först Malaysia, sedan Thailand över jul och nyår, därefter Kambodja och Vietnam.

Härnäst väntar Hanoi, och så småningom Nepal, Indien, Pakistan, Förenade Arabemiraten, Uzbekistan, Tadzjikistan och Kirgizistan.

– Men det handlar inte om att bocka av länder, utan om att verkligen utforska och uppleva. Jag kan stanna i en månad i ett land, och helst flera dagar på varje plats. Man måste kunna ta det lugnt i en solstol ibland också.

Ressällskap

Men helt ledig är han inte. Varje dag lägger han ut videor på TikTok och Instagram. Det kan handla om sevärdheter, restips, mat, priser på olika varor.

Hans ressällskap är de 300 000 som följer honom på TikTok och Instagram.

På så vis får de se världen utan att resa själva?

– Ja, haha, men jag hoppas kunna inspirera alla som har möjlighet att resa och uppleva andra kulturer. Världen är vacker och snäll, snällare än man tror. Den är där för att upptäckas!

Han tycker att det finns många fördelar med att resa ensam.

Världen är där för att upptäckas.

– Det är något som alla borde prova. Man lär sig mycket om sig själv. Det gäller att trivas i sitt eget sällskap, och så slipper man vänta på att andra vill göra det man vill.

Glad att få sparken

Wulf Hedlund tog studenten 2022, och anställdes sedan som "content creator" på ett säkerhetsföretag. Men när företaget avskaffade den avdelning han jobbade på fick han gå.

– Jag var nog den gladaste uppsagda någonsin. Jag kollade direkt googlemaps och tänkte att "dit och dit och dit ska jag åka".

Du verkar alltid vara glad!

– Jag har ju mycket att vara glad och tacksam för! Jag har det bra, jag får resa runt och se olika ställen, men det kan också handla om små saker. Och med tacksamhet kommer glädje.

Trots att Wulf Hedlund rest mycket sedan, och nu är uppe i 46 länder, har han en några världsdelar kvar att upptäcka: Oceanien, Antarktis och Sydamerika.

Kanske bär det av igen i höst.

– Jag kommer hem i mitten av juni. Sedan har jag några alternativ. Att resa är det roligaste. Annars börja plugga eller söka jobb. Ett av flera drömjobb vore som kabinpersonal hos Emirates i Dubai. Då får man ju flyga över hela världen.

Vuxenpoängen då?

– Jag har ingen längtan efter att stadga mig eller skaffa lägenhet. Jag trivs med mina två ryggsäckar och ett kringflackande liv.

Wulf, 17, driver populära youtubekanalen Livet på Södra Latin

För ett år sedan startade gymnasieeleven Wulf en youtubekanal om livet på Södra Latin. Hans videor blev snabbt omåttligt populära, och Mitt i tog en sväng förbi skolan för att hälsa på Södermalms senaste internetkändis.

Solen är precis på väg ned bakom takåsarna när Wulf, 17 år, kommer ut ur Södra Latins huvudentré efter skoldagens slut. På kort tid har han blivit lite av en lokalkändis, efter att han för ett år sedan startade Youtubekanalen Livet på Södra Latin.

Från början var tanken att kanalen skulle vara lite av en inblick i gymnasievärlden för de som snart skulle gå ut grundskolan.

– Men det var elever på Södra Latin som först såg mina videor, och gillade att de kände igen sig i innehållet. Så igenkänning blev huvudsyftet, samtidigt som jag ger en bra bild av hur Södra Latin är för blivande gymnasieelever, säger Wulf.

Wulf går andra året på samhällsprogrammet. Och kanalen startade han helt på eget bevåg.

I sina videor intervjuar Wulf skolans lärare och elever, eller så pratar han om saker i skolan som han tycker borde lyftas fram.

Ibland är det en rapport från en orienteringsdag, en annan gång en intervju med skolans rektor om hur de hanterar coronarestriktionerna.

Stoppas på stan

I skrivande stund har Wulf 2700 följare på Youtube och 45 000 på TikTok – och det senare kontot startades för bara en månad sedan.

– Jag förväntade mig positiv respons när jag började, men inte så här mycket, säger Wulf.

Så plötsligt avbryts intervjun av en kille i mellanstadieålder, som kommer fram till Wulf. "Är det du som är Livet på Södra Latin?" vill han veta.

"Ja", blir svaret. Lillkillen ser nöjd ut och kilar snabbt vidare.

Det är inte ovanligt att folk kommer fram till Wulf på stan för att säga hej – och bara någon timme tidigare meddelade vaktmästaren Wulf att ett gäng barn dykt upp på skolan för att träffa honom, berättar Wulf.

– Målet var 500 följare innan jul, men nu är det långt mer än så. Det är väldigt roligt.

Obotlig optimist

Anledningen till framgångarna är den positivitet som finns i videorna, tror Wulf. I ett onlineklimat där tråkigheter och negativitet är vanligt sticker hans videor ut.

– Jag är positiv till livet, skolan och studier. Det är inte så tunga ämnen jag tar upp, och de videor jag gör är underhållande och informativa utan att vara flamsiga. Jag tror det tilltalar folk.

Som planen ser ut nu kommer Wulf fortsätta lägga ut videor om livet på Södra Latin, i alla fall fram till studenten.

– Sedan kanske det blir Livet på universitetet istället.

Tips till andra som vill göra samma sak

"Vi man nå många måste man ha en positiv ton i grunden. Var positiv, och var ärlig med både det du tycker är bra och mindre bra. Gör det för att du tycker det är roligt. Det spelar ingen roll om någon tycker det är töntigt", säger Wulf.

Här finns Wulf

Namn: Wulf Hedlund

Ålder: 21, fyller 22 i april.

Bor: I kappsäck. Och på Södermalm.

Gör: Videokreatör och backpacker.

TikTok och Instagram: @wulfsliv.

Källa:

IngridJohansson
08-550 551 04