ANNONS

De vill ha mer jämställd kulstötning

Minna Sunde och Joel Schwartz vill att det ska vara samma måttstock för tjejer och killar på nästa veckas IP-dag där elever från nästan alla Tyresös skolor tävlar i friidrott.
Minna Sunde och Joel Schwartz vill att det ska vara samma måttstock för tjejer och killar på nästa veckas IP-dag där elever från nästan alla Tyresös skolor tävlar i friidrott.
Varför ska det vara olika måttstockar för killar och tjejer i kulstötning och kast med liten boll på stora IP-dagen? Femteklassaren Joel Schwartz på Fårdala skola reagerade på de i hans tycke orättvisa reglerna och skrev ett brev till Mitt i Tyresö.
ANNONS

IP-dagen som är en stor friidrottstävling där det stora flertalet av Tyresös skolor deltar, går av stapeln på Trollbäckens IP nästa vecka. För att tjejer ska kunna mäta sig mot killar har idrottslärarna bakom evenemanget bestämt att tjejer får stöta en lättare kula än killar. Och vid kast med liten boll behöver de inte kasta lika långt för att få samma poäng.

Anders Henjer, en av flera idrottslärare som arrangerar IP-dagen, menar att reglerna tagits fram för att det ska vara rättvist.

– Det är ju för att alla ska ha kul. Tjejer är inte svagare i de här årskurserna, men av någon anledning har de till övervägande del inte lika bra teknik som killarna. De behöver lättare kulor för att kunna fokusera på tekniken. Men om en tjej vill kasta med den tunga kulan går det bra och om en kille vill ta den lätta går det också bra. Vi hindrar ingen.

Joel Schwartz är dock inte ensam om att vilja ändra reglerna. Till exempel säger klasskompisen Minna Sunde att reglerna gör det okej att säga att tjejer är sämre.

– De som bestämt det här tror att tjejer inte kan kasta långt, men jag går på handboll och kan kasta jättelångt. När de har sådana där regler blir det okej att säga: Du kastar som en tjej, som om det skulle vara något dåligt.

På Svenska friidrottsförbundet uppger ungdomsansvarige Daniel Bergin att tjejer och killar har samma träningsredskap till och med 11 års ålder.

– Jag är själv tränare för 10-åringar och det är större skillnad mellan individer än det är mellan tjejer och killar. Jag kan inte se någon anledning till att tjejer och killar i den åldern ska ha olika redskap, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.