De vill att gruset blir till gräs

Christoffer Sönne, Gustav Svartnäs och Anton Sjölund spelar i samma fotbollslag i Mälarhöjdens IK och hoppas att gruset blir till gräs i Axelsberg. Här med Klas Fältström.
Christoffer Sönne, Gustav Svartnäs och Anton Sjölund spelar i samma fotbollslag i Mälarhöjdens IK och hoppas att gruset blir till gräs i Axelsberg. Här med Klas Fältström.
Mälarhöjdens IK Fotboll kämpar för en upprustning av Axelsbergs bollplan.

Nu samlar klubben in pengar för att påskynda processen.

– Om man bara väntar händer ingenting, säger Klas Fältström, ungdomsansvarig i klubben.

En konstgräsplan med tillhörande klubbhus, en basketplan och banor för parkour och cykling. Det ingår i Mälarhöjdens IK:s vision för den grusbelagda 11-mannaplanen i Axelsberg.

– Vi vill att det här ska bli en levande samlingsplats för alla, både för fotbollen och för spontanidrotten, säger Klas Fältström, ungdomsansvarig.

I dag står den kommunägda grusplanen mest öde, samtidigt som barn och ungdomar trängs på konstgräsplanerna i Fruängen och vid Mälarhöjdens skola. Inte ens spontanidrottarna dras särskilt ofta till grusplaner.

– Nej, ungarna har blivit lite bortskämda i takt med att konstgräset blivit vanligare. Då sitter de hellre hemma och spelar dataspel, säger Klas Fältström.

Klubben har länge kämpat för sin idé. I början handlade det om att rädda planen undan ett bostadsbygge. Det lyckades man med, och förra året meddelade idrottsnämnden att planen ska förses med konstgräs på sikt, ”när ekonomin tillåter”.

– Vi vill inte vänta så länge och det är därför vi drar igång den här insamlingen. Vi vill visa politikerna att vi verkligen vill detta, säger Klas Fältström.

På Facebook och i utdelade broschyrer uppmanas medborgarna att stötta projektet och redan nu har både företag och privatpersoner lämnat bidrag. Klubben söker även finansiering från olika institutioner. Målet är att ha med sig en miljon kronor till förhandlingsbordet. Investeringen bedöms totalt kosta sex miljoner.

Regina Kevius, stadsbyggnads- och idrottsborgarråd (M), är positiv till idén.

– Jag välkomnar föreningar som vill och har möjlighet att bidra till att förbättra våra anläggningar på olika sätt. Föreningens initiativ om att själva hitta finansiering är intressant och vi vill gärna undersöka möjligheterna.

Har du fått liknande förslag från andra om medfinansiering av planer?

– Ja, vi har de senaste åren skapat en del lösningar där staden gör planerade upprustningar av bollplaner och där föreningar lägger till extra för utökad kapacitet, till exempel Hjorthagens IP, Grimsta IP och Årsta IP.

– I Hjorthagen rustade vi idrottsplatsen och Djurgårdens IF finansierade ett fotbollstält vintertid.

Ser du något problem med denna typ av insamling?

– Vi har en femårig planering för idrottsinvesteringar. I investeringsplanen görs en analys kring behov och andra faktorer sett över hela staden och utifrån det görs avvägningar och prioriteringar. Så länge den investering som föreningen vill göra inte tar andra investeringsmedel i anspråk är det ganska enkelt att genomföra. Det finns en del andra frågeställningar, om ägande och drift exempelvis, men det går att avtala om.

Fakta