Min lokala hjälte

De vill att kommunen gör något åt rådjuren

Birgit Banfors, Lars Ellergren och Berndt Banfors i familjen Banfors trädgård i villaområdet vid Törnskogen där rådjuren är ett återkommande inslag på tomten.
Birgit Banfors, Lars Ellergren och Berndt Banfors i familjen Banfors trädgård i villaområdet vid Törnskogen där rådjuren är ett återkommande inslag på tomten.
Något måste göras åt rådjuren i villaområdet vid Törnskogen. Det menar Berndt och Birgit Banfors och Lars Ellergren som bor i området. Länsstyrelsen avslog kommunens ansökan om skyddsjakt i våras. Den ordinarie jaktsäsongen ska räcka.

Det är inte det att de ogillar rådjuren, berättar Birgit Banfors som bor vid Törnskogen i Sollentuna. Men när hon nyligen var ute på en cykeltur nere på Båtsmansvägen och ett rådjur höll på att springa på henne undrar hon över hur långt det ska gå.

– Hur många ska rådjuren bli innan kommunen gör något åt dem, säger hon och får medhåll av maken Berndt Banfors som kontaktat kommunen angående rådjuren. Makarna tycker att de blivit för många. Att en rådjursfamilj i snabb hastighet springandes över tomten har gett Berndt huvudbry om barnbarnen.

– Det var ju häromdagen de kom i jättefart. Är det barn här ute kan det ju hända saker, säger han.

Deras kompis Lars Ellergren är inte särskilt förtjust i dagliga besök från rådjuren eller deras förkärlek för blommorna.

– De börjar ju på våren och tar tulpanerna och innan man vet ordet av så är de avätna. Sedan när det kommer skott på ginst och jasmin äter de av dem. Vår granne har nu blivit av med sin solrosodling så det är inte roligt, och det går jättefort, de kalavverkar på en gång, säger Lars Ellergren.

Länsstyrelsen avslog kommunens ansökan om skyddsjakt

Kommunen har tidigare fått tillstånd till skyddsjakt under tidigare våren men inte i år. Skälet är att länsstyrelsen anser att om kommunen bara lyckats skjuta ett rådjur på tre år så bör jaktperioden under hösten räcka.

– Det har skjutits ett rådjur men man har fått tillstånd att skjuta fler, sedan har man inte riktigt svarat på varför man inte kan begränsa populationen under ordinarie jakttid från kommunens sida, säger Mikael Fransson på länsstyrelsen som menar att skyddsjakt på rådjur är sällsynt men förekommer.

– Det finns ju inget som hindrar kommunen att skjuta under jaktperioden. Det är då man ska begränsa de, säger han.

Om kommunen anser att stammen ska minska skjuts rådjuren

En ansvarig viltvårdare på kommunen som inte vill gå ut med namn på grund av viss rädsla för djurrättsaktivister menar att det är betydligt lättare att spåra rådjur när det finns snö och att skyddsjakten på så vis underlättar. Från kommunens sida kommer stammen skjutas av under jaktsäsongen om det behövs.

– Det gör vi varje år, vi kan ju inte tillåta att stammen ökar men grejen är den att det är svårt att hålla det på en nivå så att alla blir nöjda, säger han och menar att Sollentuna kommun å ena sidan vill ha vilt i skogarna medan vissa boende klagar. Andra boende blir upprörda om djur skjuts av – en svår balansgång menar viltvårdaren.

Den ordinarie jaktsäsongen som gäller är från den 16 augusti till sista januari för handjur, från den 1 september för rådjurskid och från den 1 oktober för samtliga inom rådjursstammen.