De vill bygga ett tryggare Skärholmen

Younes Seddik (i röd tröja), ordförande i Lika till lika, och vice ord­förande Samir Aamer. foto: pekka Pääkkö
Younes Seddik (i röd tröja), ordförande i Lika till lika, och vice ord­förande Samir Aamer. foto: pekka Pääkkö

När Younes Seddik och Samir Aamer växte upp såg de kompisar fastna i onda cirklar med drogmissbruk, som de sedan inte kunde ta sig ur. De erfarenheterna har gjort att de nu vill vara positiva förebilder för ungdomar i sitt område.

– Vi riktar in oss på de lite yngre ungdomarna. Det är lättare att försöka få dem att inte börja med droger än att sluta, säger Younes Seddik, ordförande i föreningen Lika till lika, som är ett samarbete med fältassistenterna i Skärholmen.

De har gått en mentorsutbildning för att lära sig hur man hanterar konflikter och bemöter drog­påverkade ungdomar på bästa sätt. Tanken med Lika till lika är att skapa ett tryggare område, bland annat genom nattvandringar där de tolv medlemmarna besöker ungdomsgårdar. På så sätt bygger de kontakter med unga.

– Vi ska se till så att de inte behandlas illa, samtidigt som de inte ska behandla andra illa heller. Vi jobbar bland annat med att få bort polishatet, säger Younes Seddik.

Lika till lika ska finnas till för ungdomarna, som kan vända sig till föreningen med frågor om det mesta.

– Det är kul att hjälpa andra människor för man får så mycket tillbaka. Då mår man bra själv också, säger Younes Seddik.

Men det är inte bara unga som har nytta av deras arbete, tanken är att hela området ska bli tryggare.

– Alla vill att ens mamma och pappa ska kunna gå ut på kvällen. Alla vill leva i en trygg stadsdel, säger Samir Aamer, vice ordförande i Lika till lika.