De vill få den gröna vågen hälsosammare

Isa Ekstam och Ewa Carlsson.
Isa Ekstam och Ewa Carlsson.
Det är hett att stå vid spisen - i dubbel bemärkelse.

Antalet matlagningskurser har de senaste åren exploderat i utbud och varianter.

Nu på torsdag kan du laga hälsosam vegetarisk mat på Samskolan i Djursholm.

Att laga mat har blivit hett. Enligt söktjänsten kurser.se är matlagning en av de mest klickade kategorierna. Det är även en trend som man ser på Medborgarskolan.

– Det är extra häftigt att laga mat i Stockholm just nu. Trycket på många smala kurser så som raw-food är stort, till exempel, säger Eva Levin, verksamhets- och utvecklingsansvarig på Medborgarskolan.

Att laga vegetariskt har länge varit populärt, inte minst för att det anses hälsosamt.

– Men att välja vegetariskt innebär inte i praktiken att man är hälsosam, säger Isa Ekstam, hälsokock och en av kursledarna på torsdag.

Tillsammans med kompisen och hälsokocken Eva Carlsson vill hon inspirera Danderydsborna att laga hälsosammare vegetarisk mat.

– Det handlar om att tänka utanför boxen. Många är rädda och tänker att det behövs 15 olika grönsaker och speciella kryddor för att lyckas i det vegetariska köket. Men så är det inte, säger Isa Ekstam.

Att laga mer vegetariskt och hälsosamt kan handla om att byta ut smör mot olja att steka i och att använda alternativa kolhydrater och fettsnåla proteiner så som bönor och råris, förklarar de.

I trendkänsliga – och hälsosamma Danderyd tror Isa Ekstam och Eva Carlsson att många idag är medvetna om vad de stoppar i sig.

– Tänket finns absolut, men det är nog många som inte riktigt får igång det i praktiken, säger Eva Carlsson.

Fakta

Bra att ha hemma:

Det här bör du ha hemma för att lyckas i det vegetariska köket

Squash

Aubergine

Rotfrukter

Vitlök

Lime

Citron

Ingefära

Kallpressad rapsolja

Solrosfrön

Nötter

Tomater

Frysta grönsaker

Bönor

Linser

Chili

Fakta

Recept: Halloumi och ananassalsa

Ingredienser

2 förpackningar halloumi

2 dl krossade pankoströbröd

2 dl vetemjöl

2 ekologiska ägg

Salt och peppar

3 dl rapsolja för fritering

Salsa

½ färsk ananas eller 1 paket fryst ananas

1/2 rödlök

1 kruka koriander

1/3 habanero

1 lime

1/2 tsk salt

Tillbehör

1 förpackning vetetortillas

Gör så här

1. Skär bort skalet på ananasen och hacka köttet i små tärningar. Finhacka rödlök, koriander och chili. Blanda med ananasbitarna, pressa över lime och salta.

2. Häll upp vetemjöl, pankoströbröd och uppvispat ägg i varsin djupbottnad tallrik.3. Skär halloumin i 2 cm tjocka skivor på längden. Täck en halloumiskiva med mjöl och doppa sedan i ägg. Klä den sedan i ströbrödet och lägg upp på ett fat. Upprepa tills alla halloumiskivor är panerade.4. Hetta upp en djupbottnad stekpanna med rapsolja. När oljan är tillräckligt het lägger du i 4-5 halloumiskivor som du friterar i cirka 2 minuter på vardera sida. Låt rinna av på ett fat med hushållspapper.

5. Stek tortillabröden i en panna utan olja i cirka 30 sekunder på vardera sida. Ta sedan ett bröd och lägg på ett par hallouimiskivor och toppa med en rejäl klick salsa.

Källa: Isa Ekstam & Eva Carlsson