De vill få fler att handla hemma

Gabriel Khaso och Lena Holmberg pratar om julmarknaden som företagarföreningen ska anordna den 15 december.
Gabriel Khaso och Lena Holmberg pratar om julmarknaden som företagarföreningen ska anordna den 15 december.
I våras önskade stadsdelsnämnden en företagarförening i Bagarmossen.

Nu är den verklighet, och förhoppningarna är stora på att samarbete mellan näringsidkarna ska lyfta centrum och få fler att handla lokalt.

Klockan är bara strax efter tio på tisdagsförmiddagen men det är redan liv och rörelse i Bagarmossens centrum. Utanför blomsterbutiken Blommor4U står en av butikens två ägare, Lena Holmberg och säger att Bagarmossen ”egentligen är världens bästa centrum”.

– Allt finns ju här. Alla behöver bara komma upp på tå lite mer. Som den etiopiska restaurangen där borta, många vet inte ens att den finns.

Lena Holmberg startade blomsterhandeln i januari och har ingen koppling till Bagarmossen sedan tidigare. Ändå har hon har redan hunnit med att vara drivande i födseln av Bagarmossens första företagarförening på flera år – och bli ordförande.

– Vi måste vara rädda om vårt Bagarmossen så att folk uppskattar sitt centrum och vill handla lokalt. Det kan handla om att se vad vi kan göra för att butikerna ska bli mer inbjudande, men också att ha en dialog med Stockholmshem så att det inte etableras för många verksamheter av samma typ, säger hon.

Det var stadsdelsförvaltningen som på uppdrag av stadsdelsnämnden i våras initierade en rad möten för att hjälpa företagarna på traven. Stockholmshem, som äger merparten av lokalerna i centrum, var också delaktiga. Sonny Österman (M), ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, är glad att det gett resultat.

– Det är jätteglädjande. En företagarförening behövs för att förvaltningen och de lokala politikerna ska få en direktkontakt med det lokala näringslivet där de kan ta upp frågor som de tycker är viktiga, säger han.

Föreningens första aktivitet blir en julmarknad i mitten på december. Sedan ska de ta tag i frågan om bättre allmänbelysning.

– Det är mörkt och skumt när man kommer hem. Vi behöver ljus och trygghet så att man vill stanna en kvart extra på torget och handla, säger Lena Holmberg.

Hittills är det oklart hur många företag som verkligen kommer att vara med eftersom medlemsavgifterna inte har samlats in ännu. Men inne hos skomakaren Gabriel Khasho är det glada miner. Han har varit verksam i Bagarmossen i femton år och välkomnar initiativet.

– Vi behöver någon som tar hand om hela centrum och ser vilka butiker vi behöver och vilka vi inte behöver. Det har funnits företagarföreningar förut men de har aldrig fungerat. Men det är bättre i centrum nu än förut, säger Gabriel Khaso.

Fakta

Vad tycker du om Bagarmossens centrum?

Erik Johansson, Bagarmossen:

”Jag tycker att det är väldigt bra. Trevlig stämning, mycket folk . Det finns roliga och bra affärer och restauranger. Jag saknar ingenting.”

Alva Andersen, Bagarmossen:

”Jag har bott här sedan 1954 och det har bara blivit sämre. Det kan vara bra med en företagarförening så vi slipper så många matställen.”

Linda Wass, Bagarmossen:

”Jag tycker att det är bra och att det har blivit bättre än det var förut, med fler fik och olika matställen. Jag saknar inget speciellt.”

Ronnie Cederquist, Bagarmossen:

”Det blir lite dött på vintern. Jag har föreslagit att det ska byggas en vinterträdgård där restaurangerna kan ställa ut bord och stolar.”