ANNONS

De vill få föräldrar att plocka fram sagoböckerna

Stäng av tv:n, sätt mobilen på ljudlös och plocka fram sagoböckerna.

Det är receptet på en lyckad kväll hemma hos Värmdöförfattarna Maria Björsell och Anna-Lena Cockin.

Nu vill de få fler föräldrar att göra samma sak.
ANNONS

De flesta föräldrar vet att det är viktigt att läsa för och med sina barn när de är små. Men få vet varför och vad barnen går miste om av att inte få höra mamma eller pappa härma drakar, pirater och prinsessor.

Nya boken ”En sagolik gåva” blandar lästips och forskning om vikten av högläsning redan i ung ålder. Därtill kommer en hel del pepp. Duon bakom boken, Värmdöbon och läraren Maria Björsell och författarkollegan Anna-Lena Cockin, brinner för att sprida läslust.

– Lusten att läsa är jätteviktig senare i livet och till och med avgörande för att barnen ska orka med hela skolan. Och den grunden bygger föräldrarna genom att läsa för sina barn, därför vill vi inspirera dem till att göra det, säger hon.

Hon pratar om läsupplevelser som att det vore presenter att öppna i framtiden.

– De barn som lyssnar på sagor har lättare att lära sig läsa och upptäcka den där nyfikenheten och lusten som krävs för att ta sig vidare. Alla svenska barn lär sig läsa, men sedan tar det stopp och många kan inte läsa komplicerade texter. Det är tufft och kräver övning. De barn som inte förstår varför man läser kommer till en tröskel. Då krävs den här egna läslusten, säger Maria Björsell.

Orden flödar fram. Det egna ordförrådet kommer från år av resor i litteraturens värld, något både hon och Anna-Lena Cockin vill ge vidare.

– En åttaåring har ett ordförråd på ungefär 7 000 ord. En 15-åring som har läst mycket har ett ordförråd på 50 000-70 000 ord. En 15-åring som däremot inte har läst har ett ordförråd på 15 000- 17 000 ord. Då är det inte lika lätt att ta sig igenom skolan. I slutändan handlar det om demokrati. För att klara sig i det vuxna litterära samhället vi lever i måste vi få barnen att läsa mer, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.