De vill få män att prata om skilsmässan

Bengt Hjalmarson och Fredrik Hellman, två av initiativtagarna bakom Skilsmässoakuten.
Bengt Hjalmarson och Fredrik Hellman, två av initiativtagarna bakom Skilsmässoakuten.
Mansjourens nystartade projekt Skilsmässoakuten ska ge stöd åt män som går igenom en skilsmässa.

– Män har generellt svårare för att prata om känslor, säger projektledaren Bengt Hjalmarson.

I fjol var det över 6000 skilsmässor bara i Stockholms län. Mansjourens i Stockholms län, som har lokal på Hornsgatan på Södermalm, upplevde att det fanns ett sort behov bland män att få prata ut om skilsmässan – därför startade de Skilsmässoakuten.

– I praktiken kan man få stöd via samtal per telefon samt besöka oss för individuella samtal och även gruppmöten där man får träffa andra män i samma situation. Hos oss ska man kunna hämta inspiration och få stöd för att ta tag i problem och utmaningar, säger Bengt Hjalmarson på Mansjouren.

Skilsmässoakuten utgår från Mansjourens vanliga verksamhet och de man får prata med är volontärer som har egna erfarenheter ut av skilsmässa.

– Vi är inga proffs, utan idén är att vi erbjuder medmänskliga samtal som självklart är under sekretess.

Målet är att nå ut till män då de, enligt Bengt Hjalmarson, oftare håller sina problem för sig själva.

– Vi jobbar verkligen för att nå ut till den här gruppen. Kvinnojouren gör ett fantastikt jobb för kvinnor och vi kände att det här behov fanns även för män.

– Kvinnor pratar oftare med sina vänner om de här sakerna. Men för män upplever jag att det är mer skamfyllt. Men det är många frågor man kan behöva hjälp och stöd med. Hur löser man det med bostad? Hur gör man med ekonomin? Och kanske det viktigaste, hur ska jag vara en bra pappa när jag kanske bara träffar barnen varannan helg?

Bengt Hjalmarsson vill även uppmärksamma och lyfta på locket kring ett problem som det, enligt honom, nästan aldrig pratas om.

– Vi kommer ofta i kontakt med män som blir slagna av sina fruar, det är vanligare än vad många tror. Det vill vi börja prata om och påverka så att det blir mindre skamfyllt.

– Känner man behov av att prata är det bara att ringa oss. Vi vänder oss till alla i Stockholms län.