De vill frälsa stockholmarna

Guds kärlek är fundamenetet i mormonkyrkan, enligt missionärerna.
Guds kärlek är fundamenetet i mormonkyrkan, enligt missionärerna.
De är välklädda, artiga – och mormoner.

För sju månader sedan landade Korbin Hally och Jackson Hart på Arlanda med ett mål: att prata Gud med stockholmarna.

Det är tidig eftermiddag på den vårvarma Drottninggatan. I sina ljusa kostymer, vita skjortor och välkammade frisyrer sticker de amerikanska mormonerna Korbin Hally och Jackson Hart ut i folkvimlet.

De glider vant runt i massan av människor och närmar sig grupper om en, två eller tre personer – oftast unga och, även om de inte själva riktigt vill erkänna det, oftast tjejer.

Paulina Ludwig och Hanna M Bargello har träffat på Korbin och Jackson tidigare under dagen och kommer fram för att prata lite.

– Vi träffade dem på NK:s fik. Vi pratade lite om Jesus, lite om NK och lite om Gud, säger Paulina Ludwig som tror att svenskarna är lite för cyniska för att bli frälsta.

Totalt är 56 000 mormoner ute i världen och missionerar. Ett hundratal finns i Sverige och ett 20-tal går runt på Stockholms gator.

– Första gången ute på stan var det nervöst. Jag hade bara studerat svenska i två månader och kunde inte prata så bra, säger Korbin Hally och berättar att mötet med stockholmarna på det stora hela har gått bra.

Men Sverige är ju knappast ett kristet land. Vi dricker, har sex utanför äktenskapet och tror generellt inte på Gud. Vad tycker ni egentligen om oss?

– Vi gillar svenskarna! Människorna är trevliga och inte alls så reserverade som vi trodde, säger Jackson Hart och skrattar.

– Men det är klart att folk blir lite förvirrade när det kommer fram två killar i kavaj och vit skjorta och pratar om Gud på konstig amerikansk svenska.

I samtalet med Korbin Hally och Jackson Hart låter mormonkyrkans värderingar inte annorlunda än i en diskussion med vilken troende som helst. Båda två är noga med att prata om Guds kärlek som fundamentet i tron.

Men mormonkyrkan har blivit kritiserad från flera håll under åren. Kyrkan förbjöd länge svarta människor att bli präster i församlingen och många förknippar religionen med månggifte – inte minst genom tv-serien Big love och den uppmärksammade rättegången mot sektledaren Warren Jeff.

En missuppfattning, enligt Korbin Hally och Jackson Hart.

– Mormonkyrkan har inte praktiserat månggifte sedan 1880-talet. Men vissa fundamentalistiska delar lever kvar i samfund som fortfarande kallar sig mormoner, säger Jackson Hart och poängterar att både samhället och andra religioner har förändrats under 130 år.

– Jag förstår inte alltid Guds vägar, men det fanns en mening med att de första profeterna hade flera fruar och det finns en mening med att vi inte tillåter det längre.

Korbin Hally och Jackson Hart pratar Gud, Jesus och NK med några Stockholmare. ”Vi gillar svenskarna”, säger Jackson.

Människorna är trevliga och inte alls så reserverade som vi trodde.jackson hart

Fakta

Säger nej till kaffetår

Grundaren Joseph Smith fick 1830, enligt kyrkan, en vision om att återupprätta Jesus ursprungliga kyrka på jorden. Han skrev kyrkans heliga skrift, Mormons bok, efter att ha hittat skrifter i Amerika.

Kyrkan förbjöd månggifte i slutet av 1800-talet för att få bli en del av USA, vars lagar förbjöd polygami. Vissa utbrytargrupper praktiserar dock fortfarande månggifte.

Mormonerna är kända som renlevnadsmänniskor. De dricker inte kaffe eller alkohol och röker inte.