Min lokala hjälte

De vill ge Dagerman skulptur

Jan O Berg och Helge Skoog bidrar med 10 000 kronor till en möjlig skulptur i Stig Dagermans park.
Jan O Berg och Helge Skoog bidrar med 10 000 kronor till en möjlig skulptur i Stig Dagermans park.
För åtta år sedan invigdes Stig Dagermans park i Enebyberg. Nu vill Enebybergsbibliotekets Vänner med skådespelaren Helge Skoog i spetsen ge platsen mer karaktär.

Om fem år hoppas de att en skulptur är rest i parken.

Enebybergsbon Helge Skoog är inte bara skådespelare, han är även Stig Dagerman-fantast. Tillsammans med kollegan Jan O Berg och sällskapet Enebybergsbibliotekets Vänner, som de båda är med i, såg han till att en park i Enebyberg fick namnet Stig Dagermans park.

Där kan man hitta olika citat från författaren, uppsatta på skyltar runt om i parken. Nu vill de båda herrarna att författaren, som den sista tiden av sitt liv bodde i Enebyberg, även ska föräras med en skulptur.

– Han skrev mycket om barn, så det vore roligt om den skulle föreställa något som kan kopplas till det, säger Jan O Berg.

– Det finns ju en lekpark här, så det får inte vara något där man måste skriva ”Får ej röras”, inflikar Helge Skoog.

Helge Skoog fastnade för Stig Dagerman redan som tonåring. Det som lockade honom var främst författarens korta men hektiska liv.

Dagerman reste mycket inom Europa, var gift två gånger och dog enbart 31 år gammal genom att ta sitt liv i sin villa i Enebyberg. Helge berättar att en bra ingång till Stig Dagerman är att läsa någon av de novellsamlingar han gav ut.

– Jag blev mest fascinerad av de lite kortare historierna. ”Vårt behov av tröst” kan jag nästan helt utantill. Den är som en icke religiös trosbekännelse. Den handlar om hur livet är, hur kärleken är och hur det är att vara tillsammans. Den kan jag läsa då och då.

För Jan O Berg så var det främst Stig Dagermans fokus på solidaritet och medmänsklighet som gjorde honom intresserad. Dagerman var uttalad syndikalist, vurmade för fackföreningar och skrev för tidningen Arbetaren. I sin sista text skrev han (ironiskt) ”Hundarna skjuts! Inte sant? Nästa åtgärd: De fattiga skjutas, så spar kommunen en slant.”

– Det är den djupa medmänskligheten och känslan för de små och obemärkta i samhället som jag gillar mest. Broderskapsidealet helt enkelt, säger Jan O Berg.

Helge Skoog och Jan O Berg hoppas att skulpturen ska kunna resas inom en femårsperiod. Deras förening Enebybergsbibliotekets Vänner skjuter till 10 000 kronor till projektet och hoppas på ännu mer via donatorer. Nu väntar de bara på att kommunen godkänner skulpturen och kan bistå med resterande kostnader.