De vill göra bästa burgaren

Burgaren i fokus. Mattias Wall och Stefan Falk vill göra landets bästa snabbmatshamburgare.
Burgaren i fokus. Mattias Wall och Stefan Falk vill göra landets bästa snabbmatshamburgare.
Hobbyn har blivit allvar för hamburgernördarna Stefan Falk och Mattias Wall.

Båda har sagt upp sig från sina jobb. Snart öppnar de burgarhak i Farsta strand – med fokus på kvalitet.

Hamburgerställena poppar upp som svampar ur marken. På bara några år har snabbmatens flaggskepp gått från något flottigt man stoppar i sig i förbifarten, till att platsa på gourmetkrogarnas ­menyer.

– Det är ett uppvaknande. Det är fler och fler som insett att hamburgare kan vara något annat än fryspuckar och fabriksbröd, säger Mattias Wall, en av männen bakom restaurangen Bun meat bun som snart öppnar i Farsta strand.

Tillsammans med kollegan och Larsbodabon Stefan Falk har han höga ambitioner. På nätet kan man läsa att de vill göra ”den överlägset bästa snabbmatsburgaren i landet”. Båda har precis sagt upp sig från andra jobb för en karriär vid stekbordet.

Men vad är det som säger att en IT-kille och en ismaskinsförare kan göra smaskiga burgare? Svaret stavas: Brinnande intresse, på gränsen till nördighet.

Stefan Falk har sedan 2010 drivit bloggen hamburgare.org. Och Mattias vann i fjol en stor hamburgertävling. Tillsammans har de ordnat välbesökta burgarevent på olika restauranger i stan. De har dessutom åkt på studieresa till New York och ätit på sina egna favorithak.

– I Sverige har hamburgare ofta handlat om påläggen, som dressing och kryddor. Men när man käkar en riktigt saftig burgare med bra kött och bra bröd märker man att det inte behövs så mycket mer, menar Mattias Wall.

På Bun meat bun kommer burgaren att bestå av färskt bröd och malt kött från högrev som aldrig varit fryst.

Att köttproduktion numera ses som en av de största klimatbovarna är inget som stör deras dröm.

– Det är upp till varje privatperson att göra valet om de vill äta kött, säger Stefan Falk.

Just nu pågår arbetet med att ställa i ordning lokalen.

– Det var en slump att det blev här. Vi såg annonsen på Blocket och när vi kom hit tyckte vi att lokalen var perfekt, säger Stefan Falk.

Fakta

Öppnar snart i Farsta strand

Bun meat bun ligger på Brattforsgatan i Farsta strand och räknar med att öppna i vinter.

Tre andra ställen i söderort som är beryktade för sina hamburgare är Svenska hamburgerköket i Midsommarkransen, Babas burgers i Rågsved och E4-baren i Solberga.