De vill ha kamera mot fartsyndarna

Mer kontroller. Tumbaborna Gertz och Vanja Hägglund har tröttnat på busköring på Grödingevägen. De skulle gärna se en fartkamera på sin väg.
Mer kontroller. Tumbaborna Gertz och Vanja Hägglund har tröttnat på busköring på Grödingevägen. De skulle gärna se en fartkamera på sin väg.
Länsväg 226 genom Botkyrka är en av de vägar i Sverige där flest fartsyndare fångas på bild.

Men många Botkyrkabor önskar kameror även på mindre vägar.

– Folk kör i 80 kilometer på 30-vägen, säger Vanja Hägglund i Tumba.

Dalvägen och Huddingevägen mellan Vårsta i Grödinge och Stuvsta i Huddinge är en av de sträckor i Sverige där fartkamerorna fångar flest fartsyndare. Numera är kameraskåpet i Tullinge centrum borta, men övriga fem kameror i Botkyrka fångade 288 bilister som körde för fort årets fem första månader. Tillsammans med kamerorna på den del av länsväg 226 som ligger i Huddinge tog kamerorna 588 bilister fram till juni.

Men många har lärt sig var kamerorna finns. Och polisen menar att det inte är några problem att hitta fortkörare när de ställer upp med lasermätare mellan fartkamerorna – eller någon annan plats i kommun heller för den delen.

– Det dröjer inte länge innan jag tar någon som kör alldeles för fort. Kanske 20 kilometer för fort, säger Kahan Ahlbäck på polisen.

I Botkyrka finns också tre kameror på Grödingelandet som tillsammans tog 315 fartsyndare fram till juni. En av dem ligger i höjd med Rosenhill och korsningen mot länsväg 226, även kallad Slingerbulten, som är populär för mc-förare.

Kameran i Botkyrka som flest passerar med för hög hastighet ligger dock i södra Tullinge på Huddingevägen i höjd med Tullingesjön. Den står efter en kurva och har en ovanlig placering mitt i refugen. Här registreras mer än var tionde förare för trafiköverträdelser. Kamerorna skickar statistiken till Trafikverket, medan en förutbestämd kvot fotograferas för polisen.

Enligt Trafikverket har kamerorna en lugnande effekt, trots att de inte fotograferar alla. De hänvisar till att antalet svåra olyckor och dödsolyckor minskat sedan kamerorna kom upp 2006.

Många Botkyrkabor som tidningen talat med vill också se kameror på kommunala vägar, inte bara på statliga. Paret Giertz Hägglund och Vanja Hägglund i Tumba tycker att folk kör som dårar på Grödingevägen där de bor.

– Det hjälpte inte att hastigheten sänktes från 50 kilometer till 30 kilometer i timmen. Folk kör i 80 kilometer på 30-vägen, säger Vanja Hägglund.

Var kör folk illa i Botkyrka?

Elisabeth Egenfjärd, Tumba.

– Utanför skolor. Folk sänker inte hastigheten från 40 till 30 kilometer i timmen. En del pressar på när man saktar ned.
Åsa Ygland,

Tullinge.

– Vid Pålamalmsvägen vid Riksten kör många för fort, även tung trafik. Vet inte vad det beror på. Kanske på att det är landet.
Susann Brolin, Tullinge.

– Tullingevägen. Här kommer folk som kör i 70 när de egentligen ska krypköra. Folk springer och promenerar här med barn.
Gunnar Knutas, Tullinge.

– Västerhaningevägen. Pålamalmsvägen från Flaggplan i Tullinge. Även Lastbilar kör för fort. Jag tycker att det är hetsigt överlag.