ANNONS

De vill ha sin skola kvar

Många barn och föräldrar samlades i torsdags i Folkets hus i Fisksätra. Föräldrarna har även bjudit in politikerna till ett möte.
Många barn och föräldrar samlades i torsdags i Folkets hus i Fisksätra. Föräldrarna har även bjudit in politikerna till ett möte.
Beskedet att politikerna vill lägga ned Fisksätraskolans högstadium kom strax före jul.

Men de som bor i Fisksätra har inte gett upp.

Nu har barnen skrivit brev till politikerna.
ANNONS

Beslutet att lägga ned högstadiet i Fisksätra till hösten har rört upp mycket känslor. Bakgrunden är att skolan har haft dålig ekonomi i flera år och att alldeles för få elever söker sig till skolan.

Beskedet om nedläggningen kom strax före jul och den sista januari ska eleverna ha bestämt vilken annan skola de vill börja på i höst.

– Det är bedrövligt! Jag förstår att politikerna går och räknar kronor men det här kan slå på det sociala planet. Tryggheten försvinner, säger Fakhar Chowdry, som har tre barn i Fisksätraskolan, varav en son som börjar högstadiet i höst.

Han tror att det kan bli en krock när barnen från Fisksätra, många med en bakgrund i arbetarklassen, ska mäta sig med jämnåriga i kringliggande områden.

– Människorna i Saltsjöbaden kommer från en helt annan samhällsklass. Jag tror att barnen kan ta skada av det här, när det går så fort, eftersom de befinner sig i en sådan ung ålder, säger Fakhar Chowdry.

Han tycker att det är typiskt att nedläggningen görs i Fisksätra.

– Jag tror inte att man skulle våga göra så här någon annanstans. Det stämmer inte överens med alliansens tal om valfrihet. Var är våra valmöjligheter? Jag är ingen ekonom men tycker att man borde tillföra extra resurser och eliminera problemen i stället för att lägga ned, säger Fakhar Chowdry.

Anna-Lena Walmsley har också tre barn i Fisksätraskolan och har tagit på sig ansvaret att organisera föräldrarna. Hon har bjudit in politikerna till ett möte men hittills har man inte hittat någon dag som passar.

– Efter mötet med våra rektorer och skolchefen kände vi att det fanns flera obesvarade frågor. Vi vill ha fler möten, speciellt med politikerna, säger hon.

ANNONS

– Fisksätra är en speciell stadsdel och det ställer lite högre krav på hur man informerar. Det bara känns lite som att det här har pågått i skymundan.

Anna-Lena Walmsley tror att en nedläggning av högstadiet kan få tråkiga konsekvenser.

– Människorna finns ju här, det råder det ingen tvekan om. Det är ryktet om skolan det är fel på. Det är många nyanlända som bor här och den kompetens som de eleverna behöver finns här, säger hon.

Sedan föräldrarna organiserat sig har Socialdemokraterna svängt i frågan och begär nu att kommunen omprövar sitt beslut. De tror att ett bättre underlag kan leda till ett annat val.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Langby (M) välkomnar en diskussion men har inte några stora förhoppningar om att skolan ska kunna vara kvar.

– Den här skolan visar ett underskott på flera miljoner varje år och det har vi inte råd med. Nästa termin blir det inte ens en full klass i varje årskull och det går inte att driva en sådan liten skola, säger han.

Jag tror inte att man skulle våga göra det här någon annanstans.Fakhar Chowdry förälder

Fakta

Kamp för Fisksätraskolan

Under parollen ”Kämpa för Fisksätraskolan” har barnen i årskurs 6 i skrivit brev till Erik Langby och kommunstyrelsen. Här är några utdrag ur barnens brev:

”Om ni har något barn som ska börja skolan kan det komma till Fisksätraskolan och det kommer att behandlas bra, och precis som alla andra elever.”/Sandra

”Jag började i skolan i januari 2011. Nu efter ett år talar och skriver jag bra svenska. Lärarna har stöttat mig. En skola med vänliga studenter från olika länder. Vi har bra lärare.”/Ahmed

”Politikerna tycker att Fisksätraskolans högstadieelever är för få. Men vi tror att många skulle vilja börja här om de visste hur det var i den här skolan.”/Abiel