De vill hjälpa Storvretenbor rätt i livet

Rania, Meron och Johan: "Jag vill se stödet svart på vitt innan jag blir glad", säger Meron.
Rania, Meron och Johan: "Jag vill se stödet svart på vitt innan jag blir glad", säger Meron.
Tre unga Storvretenbor vill hjälpa unga vuxna i området rätt i livet. Nästa år kan de få stödet av kommunen de länge efterfrågat.

– Det här blir inget ställe där du dricker läsk, käkar macka och spelar spel, säger Meron Kidane.

”Av Storvreten för Storvreten”, säger 26-årige Meron Kidane som tillsammans med Rania El Sayed och Johan Hanna, båda 23 år, vill hjälpa unga vuxna som varken studerar eller har jobb. Här är andelen 20–24-åringar som varken jobbar eller studerar högst i kommunen – mer än var fjärde person enligt statistiken. Meron Kidane som har kiosk vid torget där också Picasso ligger ser sysslolösa unga vuxna personer på torget från sin butik.

– Vi vill vägleda de här personerna till något bättre, säger han.

Meron säger att han vet att de flesta vill ta sig ur dödläget. Samtidigt har han själv suttit med personer som det kärvat för när de sökt jobb.

– Då måste de få hjälp.

Meron Kidane menar att engagerade personer från orten är de som bäst når fram till ortens unga.

– Jag är uppväxt med de här människorna och vet hur de fungerar. Vi har till exempel skickat i väg sex personer för att skaffa truckkort. I dag har tre av dem jobb.

Initiativtagarna har redan haft några träffar med målgruppen på försök, och träffarna har varit populära enligt kommunen som nu vill utreda förutsättningarna och kostnaderna för lokal och verksamhet.