De vill hjälpa unga bort från brottslighet

Nystartade föreningen X-cons Rågsved vill hjälpa unga bort från kriminalitet.

Men kommunen kan inte hjälpa dem – trots öronmärkta ungdomspengar.

För ett halvår sedan fick Sallar Hamalaw nog av att se ungdomar i Rågsved ständigt göra samma misstag som han själv hade gjort.

Tillsammans med fyra kamrater startade han därför X-cons Rågsved, en ideell organisation där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället.

– Det finns många unga kriminella i Rågsved. Vi vill hjälpa dem ut ur detta med hjälp av våra egna erfarenheter, säger Sallar Hamalaw, ordförande.

– Det finns en rastlöshet bland de unga. De röker en joint och begår brott för att få pengar till fler jointar, fortsätter föreningens ­sekreterare Ismail Bolouri.

26-årige Ismail vet vad han ­talar om. Hans egen kriminella bana började i 13-årsåldern och slutade bakom galler.

– Det finns ingenting att hämta i kriminalitet och droger. Det är bara ett jävla slöseri med tid, säger han.

X-cons Rågsved drömmer om en egen lokal där de kan erbjuda ungdomarna umgänge, studiehjälp, myndighetskontakt och föreläsningar.

I dagsläget möter de ungdomar på stan och i skolorna.

Kommunen är positiva till initiativet – men säger sig just nu inte kunna hjälpa dem med vare sig lokal eller bidrag till lokalhyra.

– Jag har pratat med dem flera gånger. Man måste ha flera lösningar för lokalhyra, annars hamnar man i ett beroendeförhållande, säger Agneta Stenborg, biträdande avdelningschef för kultur och fritid.

För en månad sedan öronmärkte dock kommunstyrelsen 13 miljoner kronor till unga och arbetslösa i Rågsved –pengar som X-cons Rågsved nu menar kan komma väl till pass.

– De säger att de ska satsa massa pengar på ungdomarna i Rågsved. Men var är de? säger Hussein Naji, vice ordförande i föreningen.

– En lokal till oss kostar pengar. Men den totala samhällskostnaden kommer att bli mindre om unga har någonstans att ta vägen.