De vill inspirera par som ska skiljas

Magnus Abrahamsson och Marit Danielsson har både en relation och en podd tillsammans.
Magnus Abrahamsson och Marit Danielsson har både en relation och en podd tillsammans.
Vasastadsborna Marit Danielsson och Magnus Abrahamsson tröttande på alla de fördomar de menar att många har om skilsmässor. Så de startade en podcast om ämnet.

– Det stör mig att folk ser det som ett misslyckande, säger Marit Danielsson.

Odenplan

Varje år skiljer sig drygt 25 000 par i Sverige. Marit Danielsson och Magnus Abrahamsson har båda en skilsmässa bakom sig innan de blev ett par.

Men trots att det är en så vanlig företeelse tycker paret att det fortfarande finns många fördomar och missuppfattningar om skilsmässor.

– Det är hemskt att folk fortfarande säger ”vad tråkigt” när de får höra att man ska separera. Självklart är det en kris men när beslutet väl är fattat leder det ofta till en förbättring, berättar Magnus när vi ses på kafé Gateau vid Odenplan.

– Det är konstigt, men det är väl gamla strukturer och normer som lever kvar, säger Marit.

I Skilsmässopodden pratar de om allt som rör separationer. Hittills har de bland annat hunnit prata om huruvida en skilsmässa är ett misslyckande, vad man ska tänka på för barnens bästa och olika tecken på att man borde gå skilda vägar.

Idén till podcasten var aldrig särskilt långt borta.

– Jag är smått besatt av skilsmässor och har alltid varit intresserad av moral, psykologi och relationer. Det var så idén föddes, säger Marit.

Deras förhoppning är att podcasten ska fungera som inspiration och stöd för personer som går igenom en skilsmässa men också förbättra den negativa syn många har på skilsmässor.

– Vi vill lyfta på locket och få folk att prata om saker som fortfarande är tabu, säger Magnus.

Marit och Magnus upplever att det fortfarande ses som skamfullt och fult att skiljas. Det gör att många dröjer kvar i dåliga relationer, men saker är på väg att förändras.

– Kärnfamiljen är nog på väg att luckras upp, många yngre har ett helt annat synsätt. Hittar de inte en partner skaffar de barn och delar på vårdanden med någon de kommer överens med, säger Marit.

Marit och hennes ex valde efter separationen en lite annorlunda lösning när de lät barnen bo kvar i lägenheten medan de själva växelbodde några dagar i taget.

Marit och Magnus har valt att inte flytta ihop. I stället har de var sin lägenhet i Vasastan och ett lantställe i Vettershaga, söder om Norrtälje.

– Många skiljer sig, skaffar snabbt en ny partner och barn och buntar sedan ihop familjerna. Det har inte vi gjort och man måste nog inte göra så, säger Marit.

De tror båda bestämt att skilsmässor oftast leder till något positivt.

– Det är en möjlighet till att utvecklas. Efter separationen fick både jag och mina barn det bättre än om vi hade stannat kvar i relationen, säger Magnus.

Hur vet man när det är dags att separera?

– Vi gästas av en parterapeut som ger tre tecken hos par som ligger risigt till. Det är om samtalstonen hela tiden är irriterad, om intimiteten upphör och om man inte är närvarande och slutar att umgås. Då kan det vara dags att fundera på sin framtid tillsammans, säger Marit.

Fakta

Magnus & Marits bästa skilsmässotips

1 Kommunicera hela tiden, hur jobbigt det än är.

2 Tänk alltid på barnens bästa och låt de vägleda er genom besluten.

3 Var rädd om ditt ex – det är alltid en viktig person och barnens förälder.

4 Bo nära varandra vid växelvis boende.

5 Låt det ta tid, ha inte bråttom. Då hinner barnen med i svängarna.