ANNONS

De vill inte vänta på egen bostad i åtta år

Trångt. Emma Kainulainen, hennes pojkvän och deras 1-åriga dotter Charleen bor i ett rum i Emmas föräldrars radhus.
Trångt. Emma Kainulainen, hennes pojkvän och deras 1-åriga dotter Charleen bor i ett rum i Emmas föräldrars radhus.
Emma Kainulainen, hennes pojkvän och deras dotter har ingen egen bostad. De bor med Emmas föräldrar och syskon i ett litet radhus i Djurhamn.

För ett år sedan fyllde hon 18 år och ställde sig i bostadskön. Men snitt­tiden för att få en bostad i Värmdö är nästan åtta år.
ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i pratade med Emma Kainulainen för över tre år sedan var hon redan oroad över hur hon som ung vuxen skulle kunna hitta en egen bostad på Värmdö. Nu är hon där – hon vill flytta hemifrån, men hittar ingen lägenhet. Och nu har hon en hel egen liten familj som letar bostad.

I radhuset i Djurhamn bor förutom Emma hennes föräldrar och två systrar också hennes pojkvän och 1-åriga dotter Charleen. Den lilla familjen bor i ett av de tre sovrummen.

– Det är litet och vi tär på varandra. Med barn vill man ju åka och hälsa på hos mormor och morfar, inte bo hos mormor och morfar, säger Emma Kainulainen.

Emma står i både Stockholms och Värmdös och bostadskö. Hon har precis fyllt 19 år och har därmed köat i ett år, men det kommer man inte långt med.

I februari i år tog Bostadsförmedlingen i Stockholm över förmedlingen av Värmdö bostäder AB:s bestånd. Sedan dess har 43 bostäder i kommunen förmedlats. Av dem har hälften gått till köare i den gamla Värmdökön, som kommer att finnas kvar i drygt fyra år till. De som fått dessa lägenheter har i snitt haft 5,8 års kötid, vilket är ett halvår längre än förra sommarens snittid. För lägenheter som alla i hela Stockholmskön har fått söka ligger snittiden på 7,8 år.

Även om Emma hade haft tillräckligt med kötid möter hon som gymnasieelev inte hyresvärdarnas krav. Hon har ringt till Värmdö bostäder flera gånger.

– Problemet är att jag inte har någon inkomst, att jag inte kan få en lägenhet innan jag har det. När jag har ringt socialen har de lovat bostadsbidrag, men det kan jag inte få förrän jag har ett hyreskontrakt, säger Emma, som tycker att det hela är en ond cirkel.

Hon ser en lösning – att börja jobba.

– Jag funderar på att hoppa av skolan för att kunna tjäna pengar. Men det känns ju helt fel att hoppa av bara för att få en lägenhet.

ANNONS

Den lilla familjen har också letat bostadsannonser på internet.

– Men det är mest hus, eller lägenheter inne i stan. Och jag vill ju bo på Värmdö eller i Nacka.

Emma tycker att det borde vara lättare för unga, i synnerhet de med barn, att få en lägenhet i Värmdö. Det är hon inte ensam om att tycka. När Lokaltidningen Mitt i frågade 100 Värmdöbor om deras viktigaste fråga inför kommunvalet svarade näst flest bostäder, särskilt för unga.

Med barn vill man ju åka och hälsa på hos mormor och morfar, inte bo hos mormor och morfar.Emma Kainulainen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.