ANNONS

De vill lyfta fram kvinnorna i förorten

Amineh Kakabaveh och Jonas Lundgren från organisationen Varken hora eller kuvad.
Amineh Kakabaveh och Jonas Lundgren från organisationen Varken hora eller kuvad.
Organisationen Varken hora eller kuvad vill ena kvinnorörelsen och sätta press på politikerna efter sommarens debatt om kvinnoförtryck i förorten.

– Sverige behöver en feministisk inrikespolitik, säger Amineh Kakabaveh.
ANNONS

Debatten inleddes då kvinnor från olika förorter trädde fram och berättade om trakasserier och tillrättavisningar på religiös grund i vardagen. Bland dem fanns Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot och ordförande för organisationen Varken hora eller kuvad.

– Det är en viss grupp av konservativa, antingen ledare eller personer som är helt vilsna i samhället. De tror att de kan återta kontrollen genom att styra kvinnor. Jag träffar även 12–13-åriga tjejer som inte får gå i byxor eller sommarklänningar. Det är ett bakslag för hela den feministiska landvinningen, säger Amineh Kakabaveh.

Därför talar hon om ”förortsfeminism” för att stärka kvinnors rättigheter och sätta press på politikerna. Varken hora eller kuvad vill inrätta en medborgarrättsminister och utreda det statliga stödet till religiösa samfund.

– Sverige behöver en feministisk inrikespolitik, säger Amineh Kakabaveh.

Organisationen Varken hora eller kuvad uppskattar att den har ett femtiotal medlemmar i Järvaområdet. För ett par veckor sedan bjöd organisationen in till ett möte i Husby träff, för att dela erfarenheter och diskutera förortsfeminismen.

– När vi kom hit till torget träffade vi kvinnor som sa att de älskade oss för att vi pratade om det här, men att de inte vågade komma eftersom de skulle bli kallade förrädare som svek gruppen, säger Amineh Kakabaveh.

Liknande angrepp har även riktats mot henne själv, från andra feminister som menar att hon svartmålar förorten eller går rasisters ärenden. Men så svartvit är inte världen, tycker Amineh Kakabaveh, och önskar att Sveriges feminister kunde vara mer eniga.

– Vi ska ha många bollar i luften. Vi ska bekämpa det strukturella förtrycket men också det kulturella, säger hon.

ANNONS