ANNONS

De vill lyfta Johannesfred

Alla får vara med när Johannesfred ska förbättras. I förra veckan fick klass tre på Ulvsundaskolan bidra med sina idéer. Deras förslag utgör en del av projektet ”Levandegör Johannesfred” som nu har dragit i gång.
ANNONS

Det diskuteras, det ritas och diskuteras igen. Eleverna i klass tre på Ulvsundaskolan är fulla av idéer på hur man kan göra Johannesfred trevligare.

– Det är bra att vi får hjälpa till så att inte bara de vuxna får bestämma, säger eleven Amelie Junghard.

Tillsammans med klasskompisarna Max Norberg och Oskar Gustafsson har hon identifierat ett av många förbättringsområden: Nedskräpningen.

En lösning enligt gruppen som kan bidra till mindre skräp är färgglada soptunnor.

– Då kan folk se soptunnorna och bli glada när de lämnar skräpet, säger Amelie Junghard.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om att Johannesfredsborna känner sig bortglömda.

– De har ju fått stå ut med att det byggts både betongfabrik och spårvagnsgarage, säger Gunnar Hedman som arbetar med stadsmiljöfrågor i Bromma.

Workshopen som ägde rum förra veckan är en del av Openlab-projektet ”Levandegör Johannesfred” som stadsdelsförvaltningen blivit beviljade pengar för.

Arbetet har nu dragit igång och genomförs i samarbete med studenter på KTH.

ANNONS

Alla som bor eller vistas mycket i Johannesfredsområdet är därför välkomna att bidra med idéer. Tanken är sedan att alla förslag ska utmynna i en åtgärdskatalog som stadsdelsförvaltningen ska ta del av.

– Jag hoppas att det här kan bli en träffpunkt både för dem som bor här och dem som styr, säger projektledaren Margaret Berry.

Att eleverna på Ulvsundaskolan är inblandade i projektet ser hon som självklart.

– Skolan är en så pass central del i området och eleverna tillbringar mycket tid här och därför kan de också sitt område väldigt bra.

Inte bara barnen får möjligheten att bidra med idéer. I slutet av maj och i början av juni kommer ytterligare två workshops att hållas där allmänheten får säga vad de tycker behöver förbättras.

– Jag har redan nu fått in en hel del förslag. Det har bland annat handlat om parkytor och önskemål om en badplats. Men jag hoppas att fler kommer med idéer på workshopen, säger Margaret Berry.

I slutet av sommaren ska de inkomna förslagen utgöra huvud­attraktionen på en utställningsfest där alla kan ta del av de idéer som kommit fram