Kyrkoherden Robert Thysell har precis hållit ett tal och klippt bandet. Ingrid Wangel och kollegan Julia Helander jobbar för fullt med att servera champinjonsoppa till Fikets första matgäster.

– Tidigare hade vi mat i Kummelbykyrkan men det var bara en dag i veckan. Nu blir det all in på att ha servering här flera dagar i veckan, säger husmor Ingrid Wangel.

Kyrkoherden Robert Thysell klippte bandet, och med det var Fiket invigt.

Kyrkoherden Robert Thysell klippte bandet, och med det var Fiket invigt.

Tomas Stark

Projektet Matundret startades under pandemin då Willys återöppnade i Häggvik och frågade om kyrkan ville ha grönsaker och andra varor som närmade sig bäst före-datum.

En gång i veckan samlades ett gäng volontärer i Kummelby kyrka för att hacka, skära och tillaga grönsakerna. Oftast blev det en soppa som kunde serveras i kyrkan och även delas ut till behövande pensionärer och andra som hade det svårt ekonomiskt runt om i Sollentuna.

Fler frivilliga behövs

Så småningom anslöt sig Willys i Rotebro och Ica Maxi i Häggvik, och projektet kunde utökas med att volontärerna också gjorde i ordning matkassar till behövande familjer.

Nu har ännu fler butiker börjat skänka mat, totalt åtta butiker i Sollentuna med omnejd. Men det behövs volontärer som kan ta hand om allt också, förklarar Ingrid Wangel.

– Maten ska hämtas, sorteras och packas i kassar. Nu får vi så mycket att vi skulle kunna dela ut kassar två gånger i veckan i stället för en, men då måste vi ha fler volontärer som kan ställa upp dagtid, säger hon.

Julia Helander och Ingrd Wangel i Turebergskyrkans kök efter lunchrusningen under Fikets andra dag. "Den här veckan har vi fått godis från en av butikerna så nu passar jag på att göra små godispåsar som vi kan lägga i matkassarna", säger Ingrid Wangel.

Julia Helander och Ingrd Wangel i Turebergskyrkans kök efter lunchrusningen under Fikets andra dag. "Den här veckan har vi fått godis från en av butikerna så nu passar jag på att göra små godispåsar som vi kan lägga i matkassarna", säger Ingrid Wangel.

Tomas Stark

Nytt är alltså att hela verksamheten har flyttat från Kummelbykyrkan till Turebergskyrkan. Och att man nu serverar lunch tre dagar i veckan.

– Och så har vi sänkt priserna jämfört med förut. Sopplunch kostar 40 kronor och en fika, kaffe med dopp, kostar 15 kronor, säger Ingrid Wangel.

Stort behov just nu

Behovet är extra stort just nu då det är tuffa tider ekonomiskt för många.

– Ja, vi diakoner upplever att många fler människor söker sig till kyrkan för att de inte har råd med hyra, el och att köpa mat. Så det är en glädje att varje vecka få ge familjer mat. Att nu utöka vår verksamhet med ett matsvinnscafé känns värdefullt och helt i linje med hur vi vill arbeta framåt, säger Emma Grennard, diakon i Sollentuna församling.

Tanken med Matundret, och med Fiket, är att både kunna hjälpa folk som har det svårt ekonomiskt och att bidra till ett hållbart samhälle.

– Här möts kaffeälskare och miljöhjältar. Fiket är inte bara en plats för goda smaker utan också en del av den cirkulära ekonomin, säger Robert Thysell.

Även inredningen på Fiket är en del av det cirkulära tänket, berättar han.

– Varje möbel har en historia, det ska spegla vårt engagemang för en bättre planet. Och det gäller allt. Till och med invigningsbandet jag klippte var återvunnet!