De vill patrullera efter bilbränderna

De senaste månadernas bilbränder skapar oro i Solhöjden. Nu vill grannarna patrullera i området om nätterna. Charles Hübinette och Åke Norman är två av dem.
De senaste månadernas bilbränder skapar oro i Solhöjden. Nu vill grannarna patrullera i området om nätterna. Charles Hübinette och Åke Norman är två av dem.
Under våren har flera bilar brunnit på Solhems hagväg. Nu har grannarna fått nog – och vill patrullera i området på nätterna.

– Vi är väldigt oroade. Nu måste vi göra något, säger Åke Norman.

Det började en natt i april. Då brann de första två bilarna i radhusområdet på Solhems hagväg i Solhöjden. Under Kristi himmelsfärdshelgen i maj var det dags igen. Gunilla Ifver vaknade mitt i natten av en hög smäll.

– Jag tittade ut genom fönstret och då stod flera bilar i lågor. Jag blev jättechockad. Lågorna var flera meter höga, säger hon.

Två bilar brann, en av dem var Gunillas.

– Hela bakdelen blev förstörd, jag har fått köpa en ny bil, säger hon.

Och i juni har bilar brunnit vid två andra tillfällen. Totalt har sju bilar brunnit.

– Det känns otryggt och obehagligt. Det har aldrig hänt något liknande här, säger Gunilla Ifver.

I radhusområdet ligger brända gummidäck, det finns svarta kolfläckar på marken och ett garage är förkolnat. Grannen Charles Hübinette suckar.

– När jag flyttade hit var det lugna gatan här, men nu har det gått så långt att vi måste göra något, säger han.

Åke Norman är samordnare för områdets grannsamverkan.

– Vi har tagit upp diskussioner om att dela upp oss och gå runt i området på nätterna. Det är så pass att vi känner att vi måste göra det, säger han.

Ett tiotal personer har visat intresse, men Åke Norman hoppas på ännu fler.

Det här är inte de enda bränderna i Spånga den senaste tiden. En förskola på Torpstugegränd i Bromsten sattes i brand på midsommaraftonens kväll. Då lyckades räddningstjänsten släcka branden innan byggnaden fick omfattande skador. Polisen tror att branden var anlagd, men det finns ingen misstänkt.

De senaste fem åren har nästan 1 200 bränder inom Spånga postort anmälts till polisen. Majoriteten av dessa har skett i Tensta och Rinkeby.

– Oftast är det kopplat till oroligheter när det brinner fler bilar skulle jag säga, säger Daniel Ångman vid Västerortspolisen.

I gamla Spånga är bränderna glesa. Ett område har dock varit väldigt utsatt – radhusområdet på Gränsvägen i västra Solhem där en pyroman misstänktes tända eld på byggnader.

En man greps och åtalades för åtta mordbränder, men tingsrätten dömde honom endast för grov skadegörelse för en brand vid ett förråd samt en stöld.

Vad som är orsaken till den senaste tidens bränder i Spånga kan närpolischefen Jörgen Olsson inte svara på.

– Vi brukar ju inte ha bilbränder i den här delen av Spånga, säger han.

Närpolischefen uppmuntrar till trygghetsvandring inom ramen för grannsamverkan.

– Det är bra när allmänheten håller ögonen öppna. Men det gäller att man ringer till polisen om man ser något, man ska inte ta lagen i egna händer, säger Jörgen Olsson.

Det känns otryggt och obehagligt. Det har aldrig hänt något liknande här.Gunilla Ifver, vars bil brann i maj.