De vill rusta bortglömd gata

Piroska von Gegerfelt och Eva Karter vill att Roslagsgatan rustas upp och har skickat ett digert medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen.
Piroska von Gegerfelt och Eva Karter vill att Roslagsgatan rustas upp och har skickat ett digert medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen.
En bortglömd bakgata. Så beskriver Piroska von Gegerfelt och Eva Karter Roslagsgatan. Nu vill de att staden rustar den.

Gatlyktor, mer grönt och ny asfalt skulle lyfta vägsträckan, enligt deras digra medborgarförslag.

– Roslagsgatan är ju porten till Hagaparken, en populär genomfartsled för motionärer och en gata med många butiker och företag, säger Piroska von Gegerfelt som tagit initiativet till förslaget som hon sammanställt med sin granne Eva Karter.

Piroska von Gegerfelt har bott på Roslagsgatan sedan 1981 och har tidigare arbetat på ett stadsplaneringsinstitut med väg- och vattenkonstruktioner i Budapest.

– Jag ser mig som mamma till gatan och känner varenda sten. I dag ser den väldigt dyster ut, trots att det är en viktig passage från slottet till Hagaparken, säger hon.

I förslaget skriver de att stora delar av gatan behöver repareras eller asfalteras om och att man borde byta ut stenplattorna i trottoaren.

– Det är hål och ojämna ytor överallt som är farliga för fotgängarna, säger Piroska von Gegerfelt.

De vill även att lamporna som spänts på linor över Roslagsgatan, kompletteras med mer stämningsfull belysning nere på gatan. De önskar främst gatulyktor à la sekelskiftet på jämna avstånd.

– Jämfört med Birger Jarlsgatan och Odengatan, som fått nya belysningsstolpar och omlagda trottoarer, har Roslagsgatan blivit allt mer av en sliten och bortglömd bakgata, anser Piroska von Gegerfelt.

Hörnet Roslagsgatan-Ingemarsgatan och uppgången till Vanadislunden från Johannes skola skulle också behöva bättre belysning.

Och för att göra Jarlaplan till en trevligare plats borde staden plantera blommor och röja gräsplätten där. Enhetliga papperskorgar och nya postlådor är också nödvändigt, enligt Piroska von Gegerfelt och Eva Karter.

Alexandra Svensson (M), nytillträdd ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd, är positiv.

– Jag tycker att det är jättespännande och genomarbetat och att det ligger i linje med projektet ”Vackra Stockholm” som bygger på att medborgare kommer med förslag på hur bortglömda platser kan rustas upp, säger hon.

– I nästa års budget har man även budgeterat för att kunna använda feriearbetare för att realisera medborgarförslag av den här typen.

Christina Rapp Lundahl, stadsdelsdirektör, säger att Norrmalms stadsdelsförvaltning kommer att föreslå att nämnden överlämnar de parkrelaterade delarna av förslaget till förvaltningen för beredning – och att det som berör själva gatan skickas vidare till Trafikkontoret.

Hon framhåller att förslaget om Roslagsgatan är genomarbetat och väl illustrerat.

– De flesta förslagen brukar vara betydligt kortare. I det här fallet har de har varit ute och fotat och visar verkligen hur de vill att gatan ska rustas upp, säger Christina Rapp Lundahl.

Roslagsgatan är en viktig passage som leder raka vägen till Hagaparken.Piroska von Gegerfelt

Fakta

Bortglömda platser ska bli vackrare

Projektet ”Vackra Stockholm” syftar till att hitta bortglömda platser i staden som kan bli finare, exempelvis skolgårdar, parker, stigar, torg, badplatser, viadukter och andra offentliga platser.

Tanken är att medborgare ska komma in med förslag på förbättringar.

Projektet startar i sommar och pågår i två år. Feriearbetare ska hjälpa till i de olika upprustningsprojekten.

Källa: Stockholms stad