Min lokala hjälte

De vill sätta stopp för Adamos villa

Måns Claeson och Staffan Engblom vill inte se något betonghus på Torsvägen på Dalarö.
Måns Claeson och Staffan Engblom vill inte se något betonghus på Torsvägen på Dalarö.
I augusti börjar tidningsdrottningen Amelia Adamo bygga sitt drömhus på Dalarö. Men många grannar är upprörda över villans utseende.

– Ett futuristiskt bamsebygge, menar Dalaröbon Staffan Engblom.

När Amelia Adamo såg en ritning av en villa i vit puts med fönster som sträckte sig över flera våningar föll hon direkt för utformningen. Men att söka bygglov för den här typen av hus är inte populärt bland grannarna.

– Det kommer att bli ett futuristiskt bamsebygge i betong och glas som avviker från alla andra hus i omgivningen. Huset passar helt enkelt inte in på Dalarö, säger Staffan Engblom, som bor ett hundratal meter ifrån Amelia Adamos tomt.

När bygglovet nyligen godkändes av kommunen var Staffan Engblom inte ensam om att bli upprörd. Intresseorganisationen Dalarös vänner har riktat skarp kritik mot att kommunen viker ner sig för en kändis.

Speciellt eftersom bygglovet först blev avslaget med motiveringen att villans utseende inte var anpassat till resten av bebyggelsen i orten, som räknas som ett riksintresse tack vare dess kulturmiljövärden.

– Vi anser att samma argument som kommunen självt har använt fortfarande gäller. De förändringar som har gjorts på själva byggnaden är väldigt marginella, säger Måns Claeson, aktiv i Dalarös vänner.

– Det normala när kommunen ger bygglov här är strikta krav på spröjsade fönster, träpanel och så vidare. Plötsligt dyker en kändis upp med pengar och rätt kontakter och får en annan behandling, fortsätter han.

Men några spröjsade fönster och träpanel var Amelia Adamo aldrig intresserad av.

Hon berättar att det var svårt att få igenom ett bygglov hos kommunen, och att det är jobbigt att hennes villa inte välkomnas på orten trots att bygglovet nu har gått igenom.

– Jag tyckte att man kunde bygga ett hus i skärgårdsstil utan att det behövde vara av trä eller ha en viss färg, men kommunen hade väldigt svårt att acceptera det. Till slut lyckades vi komma överens, då är det såklart jättejobbigt att den här upprördheten från grannarna har uppstått i stället, säger Amelia Adamo.

I en tidigare intervju med Lokaltidningen Mitt i har hon sagt att den hetsjakt som pågår på Dalarö just nu är rena vuxenmobbningen.

– Min avsikt är att bli permanentboende på Dalarö om ett år när allting står klart. Då vill jag inte behöva gömma mig för grannarna där jag bor, säger Amelia Adamo.

Du har tidigare sagt att du funderar på att sälja tomten, gäller det fortfarande?

– Nej. Om ingen av de närmsta grannarna gör motstånd sätts spaden i marken i augusti.

Jag vill inte behöva gömma mig för grannarna.Amelia Adamo