De vill stoppa ätandet av jätteräkan

Naturskyddsföreningen vill få människor att sluta äta jätteräkor. Under fredagen och lördagen var föreningens aktivister ute på anti-scampi-kampanj, som även nådde Kungsholmen.

Iförda räkdräkter delade aktivisterna ut diplom bland annat till Ica Lindhagen för att man tagit bort scampin från sortimentet. Dessutom försökte gänget övertyga två restauranger i Lindhagen att sudda ut jätteräkan ur menyn.

– Det är en produkt som medför så otroligt stora konsekvenser för människor och miljö i fattiga länder, säger Gudrun Hubendick på Naturskyddsföreningen.

Hon tror att fler skulle sluta äta scampi ifall de kände till att den är en miljövärsting. De odlade räkorna skapar störst problem. Odlingen sker i bland annat Asien och det är vanligt att man hugger ner mycket mangroveskog. Kemikalier pumpas in i odlingarna, som därför måste byta plats efter en tid och därmed skövlas ännu mer skog. Dessutom får jätteräkorna i sig mycket antibiotika i förebyggande syfte.

– Vi har absolut svårast att övertyga sushi-restauranger. Det behövs mer jobb där. I livsmedelsbutiker ser butikspersonalen genast positivt på oss medan det är svårare att övertyga just butikscheferna. De säger ibland att de förlorar kunder och vill ge vad kunderna vill ha. Då förklarar vi att de bör informera sina kunder om nackdelarna, säger Gudrun Hubendick.

Hon är övertygad om att konsumenter helst inte vill göra skada.

– De klarar sig utan den här produkten, men människorna i fattiga länder klarar sig inte utan sin mangrove, säger hon.