Debaser kan bli kvar – utomhus

En möjlighet har öppnats för Debaser att vara kvar under ombyggnaden av Slussen.

– Det handlar inte om att vi ska få vara kvar i våra lokaler utan om att under ombyggnationerna få göra tillfälliga pop up-etableringar utomhus vid Slussen, säger Annelie Telford, vd för Debaser.

Engagemanget för att bevara Debaser Slussen har varit stort. 20 000 Debaservänner skrev på namninsamlingen för att rädda rockklubben, men de tvingas ändå flytta ut nu när klartecknet kommit för nya Slussen.

Men nu har det öppnats en möjlighet för klubben att vara kvar.

– Vi hade möte med Debaser när den sista domen om Slussen kom. Då föddes idén att vi skulle kunna ha tillfälliga lösningar på ytor som inte används i bygget just då, säger stadsbyggnadsborgarrådet Per Ankersjö (C).

Det handlar om olika typer av kulturevenemang och det gäller inte bara Debaser.

– Det skulle kunna vara spelningar av band och DJ:s, konstutställningar och servering. Debaser har ingen gräddfil utan olika aktörer kan ordna saker, säger Per Ankersjö.

För att det ska finnas intresse från någon arrangör krävs dock att man får ha en verksamhet under ett par månaders tid. Det innebär att Debaser skulle kunna fortsätta bedriva verksamhet utomhus under sommarmånaderna.

– Jag tycker att det är ett jättebra förslag att använda Slussenområdet till något under de här åtta åren, säger Annelie Telford.

Bar kniv – bara för att rensa fisk

Södermalm En Södermalmsbo i 60-årsåldern döms för brott mot knivlagen, efter att ha haft kniv på sig i Fatbursparken den 24 maj. Det var när polisen omhändertog honom för att han var berusad som kniven upptäcktes. Mannen säger själv att han haft den på sig varje dag i 40 år men att han bara använder den för att rensa fisk, tälja eller byta fiskekrok. Han döms till 50 dagsböter.

Det är ett jättebra förslag att använda Slussenområdet till något under de här åtta åren. Annelie Telford

drömmer om toppfik på hammarbybackens krön

HAMMARBY Mads Lundgaard (M), ersättare i kommunfullmäktige, vill se en toppstuga med rättigheter på Hammarbybacken.

Varje dag tittar Mads Lundgaard upp mot Hammarbybacken från sin bostad.

Och nästan varje dag traskar han upp till toppen och tänker samma tanke.

– Här borde finnas ett fik, en restaurang, kanske med rättigheter. En toppstuga helt enkelt, säger han.

Anläggningen drivs idag av företaget Skistar, och för att planerna ska bli verklighet måste de söka bygglov och själva driva satsningen.