Debaser får ingen ny lokal – lägger ner

Medborgarhuset står inför en omfattade renovering och ombyggnation. I Debasers lokaler ska istället det nya biblioteket flytta in.
Medborgarhuset står inför en omfattade renovering och ombyggnation. I Debasers lokaler ska istället det nya biblioteket flytta in.
Bob Hund spelade på invigningen på Debaser medis 2006. Nu avslutar de rockklubbens historia på nyårsnatten.
Bob Hund spelade på invigningen på Debaser medis 2006. Nu avslutar de rockklubbens historia på nyårsnatten.
Det gick inte att hitta en ny lokal för rockklubben Debaser Medis. I stället för flytt slår dörrarna igen för gott och personal sägs upp. Bob Hund avslutar rockklubbens historia på nyår, samma band som invigde lokalerna för tio år sedan.

Det blev för svårt. Staden har inte hittat någon ny lokal att erbjuda rockklubben Debaser Medis. Därför har nu Debaser Medis beslutat att lägga ner verksamheten vid nyår. I samband med detta kommer stora delar av personalen att sägas upp, skriver Stockholmdirekt.

Medborgarhuset står inför en omfattade renovering och ombyggnation. I Debasers lokaler ska istället det nya biblioteket flytta in.

– Det känns helt värdelöst. Det är inte som om det finns brist på möjliga bibliotekslokaler i stan. Bibliotek är inte en svårplacerad verksamhet, men det är konsertlokaler, har Annelie Telford, VD och en av grundarna av Debaser, tidigare sagt till Mitt i.

Det här är inte första gången som Debaser tvingas bort från sina lokaler på Södermalm. För runt tre år sedan stängde Debaser Slussen. Debaser kommer dock fortfarande ha kvar sin scen, klubb och restaurang Debaser Strand i Hornstull.

Bob Hund blir det sista bandet att spela på Debaser Medis på nyårsafton. Gruppen var också den första att spela när rockklubben invigdes 2006.

”Bandet som kommer göra sista giget någonsin på Medis blir samma band som gjorde det första: bob hund! Cirkeln sluts”, skriver Debaser på sin hemsida.

Liberalerna i stadshuset är kritiska till att staden inte hittat någon ny lokal till Debaser Medis.

– Det här är inte bara ett svek mot Debaser, utan också ett svek mot alla nöjesälskande stockholmare som nu tappar en älskad festlokal. Jag uppmanar Socialdemokraterna att ta ett omtag och hedra sitt löfte om att hitta en lokal som faktiskt funkar för klubbverksamhet, innan personalen är uppsagd och klubben nerlagd, säger Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden, i ett pressmeddelande.

LÄS MER ”Musiklivet på Södermalm hotas när staden växer”

LÄS MER: ”Debaser Medis tvingas bort från Medborgarhuset”