Debaser tvingas bort från Medborgarhuset

Inga nya konsertlokaler finns inritade i det nya Medborgarhuset. Därför tvingas Debaser bort.
Inga nya konsertlokaler finns inritade i det nya Medborgarhuset. Därför tvingas Debaser bort.
Annelie Telford, VD och grundare av Debaser.
Annelie Telford, VD och grundare av Debaser.
Debaser måste flytta när Medborgarhuset byggs om.

Och ännu har staden inte hittat någon ersättningslokal.

– Känns helt värdelöst, säger Annelie Telford, VD och grundare av Debaser.

Medborgarhuset står inför en omfattade renovering och ombyggnation. Och i det nya Medborgarhuset trängs en av de största privata hyresgästerna, rockklubben Debaser, bort. I lokalerna ska istället biblioteket flytta in.

– Det känns helt värdelöst. Det är inte som om det finns brist på möjliga bibliotekslokaler i stan. Bibliotek är inte en svårplacerad verksamhet, men det är konsertlokaler, säger Annelie Telford, VD och en av grundarna av Debaser.

Debaser har besittningsskydd av lokalerna som de hyr, vilket innebär att hyresvärden måste betala ekonomisk ersättning eller hitta en annan godtagbar lokal vid en ombyggnation.

– Om man flyttar på oss ska man ha jämförbara lokaler. De ska ligga centralt och kunna ta emot 950 personer. Inte en lätt uppgift för staden, säger Annelie Telford.

Staden söker med ljus och lykta efter ersättningslokal till Debaser. Förhandlingar pågår om att erbjuda rockklubben mindre lokaler i nya Medborgarhuset för att ha till exempel restaurang. Men i det nya huset finns det inga konsertlokaler som Debaser kan ta över. Och staden har ännu inte hittat några andra hus som är lämpliga.

– Vi har ännu inte hittat några ersättningslokaler, säger Linda Laine, kommunikatör på fastighetskontoret.

Nattklubben Göta källare har hyreskontrakt fram till september 2017, enligt ägaren Tajinder Singh. Och Göta källare kommer att finnas kvar i det nya Medborgarhuset, enligt ägaren.

– Det pågår diskussioner om hur vi ska ha verksamheten sedan, säger Tajinder Singh.

Restaurangen Pizza hut är en annan hyresgäst som också finns i huset i dag. Men pizzaälskare på Södermalm kan vara lugna, enligt Björn Källström, VD, på Pizza hut.

– Det finns en gemensam ambition från både vår sida och från fastighetskontoret om att vi ska vara kvar i det nya Medborgarhuset. Det kommer att bli jättebra tror jag, säger han.

Staden för just nu dialog med alla privata hyresgäster om deras hyreskontrakt. Men det är ännu inte spikat vilka privata verksamheter som kommer att finnas i det nya Medborgarhuset, som planeras slå upp portarna under 2018.

Men först ska planerna klubbas genom politiskt. Den 2 februari i fastighetsnämnden och idrottsnämnden och den 9 februari i kulturnämnden. Sedan ska kommunfullmäktige också säga sitt. Kostanden för renoveringen beräknas till 670 miljoner kronor.

Fakta

Det här finns i Medborgarhuset i dag

Kulturförvaltningen med bibliotek och kulturskola.

Idrottsförvaltningen med Forsgrenska badet, gym och idrottshall.

Studieförbundet Sensus.

Konsertlokalen Debaser.

Restaurangen Pizza Hut.

Nattklubben Göta Källare.

Restaurangen BAR54.

Sushirestaurang.

Tv-kanalen Öppna kanalen.