Min lokala hjälte

Het debatt om bostäder för nyanlända

Så här kan de nya modulhusen på Bosön se ut.
Så här skulle modulhusen på Bosön kunna se ut.
Att ordna bostäder till nyanlända på Lidingö har blivit en het politisk fråga. Men medan de flesta av stadens politiker är överens om att det är självklart att ordna bostäderna är det en större knäckfråga hur bostäderna ska utformas.

Bostäder för nyanlända har blivit en het politisk fråga på Lidingö. Under måndagen debatterades frågan i kommunfullmäktige. Samma dag kommunstyrelsen tog beslut om att de planerade bostadsmodulerna ska placeras på Bosön och att två våningar i Högsätrahuset ska byggas om samt fyra nya lägenheter i Villa Karlshäll.

Inför kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges möte fanns flera Lidingöbor på plats utanför Stadshuset. Flera protestbrev har kommit in till Lidingö stad, som kritiserar framför allt modulhusens placering på Bosön.

Modulbostäderna diskuterades

I kommunfullmäktige diskuterades framför allt en interpellation från Centerpartiet. I interpellationen skriver Centerpartiets Patrik Buddgård att han vill att staden undviker paviljonger.

– Jag tror att det är nödvändigt att ha dem utifrån hur situationen ser ut, men det är inte den optimala lösningen, säger Patrik Buddgård till Mitt i Lidingö.

Modulhusen är tänkta att vara tillfälliga bostäder under tiden som nyanlända etablerar sig i Sverige, det vill säga utbildas i SFI (svenska för invandrare) och innan de fått till en egen försörjning. Patrik Buddgård vill att modulhusen på sikt inte bara blir hem för nyanlända.

– När de första nyanlända flyttar ut vill vi att man fyller på med en icke nyanländ, för att få en bättre integration.

Vill se fler hyr ut rum

Han vill att staden försöker få fler Lidingöbor att hyra ut rum, att man skyndar på byggandet av nya bostäder för nyanlända och att staden kräver fler lägenheter för stadens behov vid nybyggnationer. Han tycker också att Lidingö stad borde samarbeta med konferensanläggningar som tillfällig lösning snarare än paviljonger eller att bygga om befintliga lokaler.

I kommunfullmäktige sa kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman att staden försökt få Lidingöbor att hyra ut rum och bostäder.

– Det har varit ett svalt intresse. Och de som har visat intresse har velat ha en väldigt hög hyra, 15 000–17 000, det är för mycket om man är nyanländ.

Men Patrik Buddgård tycker att majoriteten och oppositionen måste ha en bättre dialog.

– För att klara helheten måste vi ha en dialog och en analys av 2017 och 2018.

Överens om att följa bosättningslagen

Däremot var samtliga partier, utom Sverigedemokraterna överens om att Lidingö stad ska ta emot alla nyanlända enligt bosättningslagen och försöka hitta så bra bostadslösningar som möjligt.

– Om man vill få ner kostnaderna och få upp intäkterna, då ska man bygga mer och se till att man får in mer unga och unga vuxna till Lidingö. I stället för ekonomiskt hållbara lösningar tvingas majoriteten till akuta lösningar, som paviljonger, sa Suzanne Liljegren (L) i kommunfullmäktige.

Men Ida Drougge (M) tycker inte att långsiktigt byggande löser situationen här och nu.

– När vi bygger permanenta bostäder är det viktigt att de håller i många år, när det kommer till tillfälliga bostäder är det lite enklare, de ska vi bara ha i 15 år. Jag hoppas att vi inte behöver ha dem då, utan att vi har riktiga, fina bostäder.

 

LÄS MER:

Lidingö klarade flyktingkravet

Modulhus för nyanlända föreslås på Bosön