ANNONS

Debatt: Vad händer med Vaxholm?

Vaxholm
Bygg bostäder på mer lämpade platser, utanför Vaxön, anser insändarskribenten.
Beslutet att riva Norrbergsskolan är kortsiktigt och ogenomtänkt. Bygg hellre utanför Vaxön, skriver Vaxholmsbon Mariannne Isaksson i en insändare.
ANNONS

Man kan bygga sönder en stad.

Denna lilla, en gång så anspråkslösa stad med anor från Gustav Vasa, har under det senaste årtiondet utsatts för så stora ingrepp att det nu inte finns mycket kvar av den ursprungliga skärgårdsnaturen, stadens själ eller historia.

Vaxholm har på kort tid förvandlats till en boplats för de mycket välbeställda. Ingen utan pengar kan sedan allmännyttan såldes ut hitta någonstans att bo.

Nu säljs Norrberget, där det är tänkt att 302 dyra bostadsrätter och ännu fler bilar skall trängas om utrymmet.

”Platsens ande på urberget, vårdkaseberget i gångna tider, håller andan”

Platsens ande på urberget, vårdkaseberget i gångna tider, håller andan – skall allt sprängas bort, precis som nyss skett för sju sjuvåningshusen vid kyrkogården?

Barnen i de båda förskolorna köras iväg till baracker med miljonhyror, någonstans vid en trafikled?

Ingen vet.

Och vad händer med stadens gamla och sjuka, de allt fler pensionärer som redan behöver boenden och vård? Ingen vet. De förvisas redan idag till andra kommuner. Det finns ju inte längre någon mark kvar där man kan bygga utom Norrberget.

ANNONS

Blockpolitiken omöjliggör all dialog, både över partigränserna och med medborgarna. Många frågar sig idag vad som är på väg att ske med välfärden i Vaxholm, med det sociala skyddsnät som man tagit för givet och betalar skatt för. Var finns den planering för framtiden som måste prioriteras framför ännu fler bostadsrätter och ”strandpromenader med utsikt”?

Ordet hyresrätter nämns aldrig Hur har egentligen kommunen tänkt sig framtiden för alla äldre, sjuka, barn och ungdomar? Inte ett ord har heller hörts om bevarandet av Vaxholms kulturmiljö, riksintresset, stadens egenart!

”Norrbergsskolan är den självklara platsen för en utbyggnad av Lägerbackens seniorboende˝

Norrberget och Norrbergsskolan är den självklara platsen för den utbyggnad av Lägerbackens seniorboende och de nya äldreboenden som behövs, 400 står redan i kön.

Bygg kanske därefter bostadsrätterna på mer lämpade platser i stadens omgivningar, utanför Vaxön. Nära vatten och natur, inte ihopträngda på Norrberget som man nu avser och med en outhärdlig trafikmiljö i stadskärnan som följd. Ingen av de beslutande låtsas om det rivnings- och byggkaos som både miljön och alla boende samt skolbarnen kring Norrberget måste utsättas för och tvingas leva med under ett stort antal år framöver. Beslutet att riva Norrbergsskolan var kortsiktigt och ogenomtänkt. Det är helt enkelt ingen bra idé!

Mariannne Isaksson 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.