ANNONS

Debatt: Skattehöjning vs Skattesänkning

Insändarskribenten varnar för skattehöjning
Insändarskribenten varnar för skattehöjning
Bevaras Norrbergsskolan och räntorna skjuter i höjden innebär det "med stor sannolikhet" skattehöjningar i Vaxholm skriver Tim Åström, ledamot i fullmäktige i en insändare.
ANNONS

Oppositionen i Vaxholm tillika föreningen ”Bevara Norrberget” argumenterar entydigt för att kommunens finansiella ställning klarar ett bevarande av Norrbergsskolan, och således även en omfattande renovering utan avsevärda skattehöjningar.

Bland annat syftar enskilda personer på kommunens positiva driftsresultat de senaste åren, och givetvis har det visat sig vara positivt. Driftsresultatet för 2016 resulterade i ett överskott på 32,2Msek, men dock kan vi enligt kommunplanen (2017-19) konstatera en nedåtgående trend, ty år 2019 kanske resulterar i ett överskott på ca 13,5Msek, vilket i och för sig uppfyller SKL:s rekommendationer om ett resultat på minst 2% av skatteintäkterna.

Med ett förhållandevis lågt ränteläge är våra lån i dagsläget mindre kostsamma, men vad händer när räntan plötsligt stiger igen?

Räntehöjning fara för kommunens ekonomi

Följaktligen kan det konstateras att kommunens nedåtgående resultat i kombination med ett oförutsägbart ränteläge skapar en riskfylld situation för den totala låneskulden (485Msek).

Markförsäljningen vid Lägerhöjden möjliggör en direkt amortering med ca 230Msek på dessa lån, det vill säga en reducering med ca 47,4%. Enligt kommunens långsiktiga utveckling (2012-25) av vår soliditet kan det konstateras en förbättring med ca 13,8 procentenheter till år 2020, då soliditeten väntas bli 47,2%, enbart som ett resultat av Lägerhöjdens exploatering.

Angående skattesänkningar kan det enligt en allmän borgerlig syn betraktas som en klok ide att vid rätt tillfälle föreslå en sänkning för stadens invånare, till exempel vid tillfälle om en större markförsäljning.

Höjd skatt

Om kommunen till syvende och sist skulle bevara Norrbergsskolan så kommer detta med stor sannolikhet att medföra en förhöjd skattesats pga ränteläget. Det är möjligt att staden initialt skulle klara sig på den befintliga skattesatsen, men med beaktning till ovannämnt är detta mindre troligt.

Helt klart skulle den enskilde skattebetalaren förlora en skattesänkning, vilket på sikt drabbar den enskildes plånbok!

Tim Åström, ledamot i fullmäktige

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.