ANNONS

49 trillioner miljarder bra – Erikas debutbok får toppbetyg

Erika Svanström ville skriva en bok under tiden hon var mammaledig – det tog längre tid än så.
Erika Svanström ville skriva en bok under tiden hon var mammaledig – det tog längre tid än så.
I dagarna kommer en ny barnbok om autism. När debutförfattarinnan Erika Svanström läste upp den för en grupp barn fick boken bästa betyg.
49 trillioner miljarder bra – gav de till boken.
ANNONS

”Olivia är 6 år och har just börjat förskoleklass. Hon är bjuden på leklandskalas. Men Olivia vill inte gå. Hon tycker att det är stökigt med fest. Va? Kalas som är bästa grejen! ALLA barn gillar väl kalas?”

Så börjar berättelsen om en sexårig tjej som har autism.

– Huvudrollen i boken hette från början Otto men så tänkte jag att tjejer är underrepresenterade i litteraturen och det vore roligt att göra någon som var en korsning mellan Alfons och Pippi, men på temat autism, säger författaren Erika Svanström och ställer fram egenbakade kakor på vardagsrumsbordet.

I ett års tid har Erika Svanström skrivit på sin debutbok. En barnbok om autism. Trots sitt barnsliga språk och att huvudrollen bara är sex år gammal riktar sig boken egentligen till vuxna personer och till unga som har ett barn med autism i sin närhet.

Tanken är att det ska göra det lättare för anhöriga att förstå vilken typ av situationer som kan bli utmanande för barn som har autism och på så sätt underlätta de vanliga vardagssysslorna.

Det här har varit mitt hjärteprojekt

Erika Svanström

Varför det blev en bok om just autism bottnar i att Erika Svanström själv har en son med den diagnosen.

– Det här har varit mitt hjärteprojekt.

 

ANNONS

Erika Svanström med sin debutbok, ”Olivia går på kalas”. Foto: Åsa Sommarström

Erika är sedan en tid Danderydsbo. Familjen Svanström flyttade hit mycket tack vare att skolan var så bra för hennes son. Många av inslagen i boken är hämtade rakt upp ner från hennes egna erfarenheter som mamma.

– Min son är som en levande instruktionsbok och vill man att instruktionen ska fungera i relation till andra måste den också utformas i rätt steg, säger hon.

Barn med autism har ofta svårt att ta samlade instruktioner. Att bara säga ”ta på dig ytterkläderna” kan ställa till det förklarar Erika. För att underlätta situationen är det då bättre att säga en sak i taget i rätt ordningsföljd.

– Han är som en ikeamöbel i sitt tankesätt. Då måste man ta skruv för skruv och mutter för mutter. Så får han ihop sin dag.

Med rätt stöd och hjälpmedel i vardagen så fungerar det mesta väl. I boken använder Erika typiska situationer som hennes son tycker är jobbiga.

– Att gå på kalas kan vara en sådan sak. Om någon ställer fram en tårta förstår inte han vad han ska göra och tycker att det är jättejobbigt. Men med ett schema av några enkla bilder så förstår han vad som kommer att hända och i vilken ordning, säger hon.

Framtidens Nobelprisvinnare

Autism är något som man lär sig att leva med och hantera. Både de som har diagnosen och anhöriga runt omkring. Erikas bok kan vara hjälp på vägen.

– Vissa blir fullfjädrade och får gå på Nobelmiddagen. Det är inte the ”average guy” som får Nobelpris. Det är ofta personer som är specialiserade, nördiga och har en del autismegenskaper som står där. En härlig målbild för oss som föräldrar.

Nu när karaktärerna i boken är satta funderar Erika redan på en uppföljare.

– Då kommer allt att bli så mycket enklare att skriva och producera.

Boken om Olivia kommer ut den 18 december och har tryckts upp i 1 000 exemplar. Redan innan lansering har Erika sålt en fjärdedel av böckerna och målet är att kunna täcka sina kostnader. Överskottet ska gå till arbete för barn med autism.

Erika Svanström skapade allt från grunden och registrerade sitt egna förlag. Nu vill hon att boken ska kunna användas i utbildningssyfte och även översättas i flera språk.

– Jag tror det finns en marknad för den här typen av böcker.

Hon har inte läst boken för sin son ännu men däremot för en skara barn i samband med en aktivitet med Friluftsfrämjandet. De gav boken högsta betyg.

– De sa att boken var 49 trillioner miljarder bra. Så högre betyg kan den nog inte få, säger Erika och skrattar.

Erika Svanström älskar att resa och har rest runt jorden flera varv med sina barn. Foto: Åsa Sommarström

Fakta

Kommer från Norrland och trivs bäst hemma

Namn: Erika Svanström

Ålder: 41 år

Bor: vid Nora Torg i Danderyd

Yrke: VD och konsult på egna kommunikationsbyrån

Familj: Maken Stefan och barnen Elinor, Ossian och Enid

Favoritplats i Danderyd: Mitt hem är min borg, annars Kvarnparksbadet