Dela på bil allt populärare

I Solna och Sundbyberg är bilägandet bland det lägsta i landet. I stället ökar intresset för bilpooler.

Mitt i testade en av dem – som låter dig låna en bil via en app.

Solna pekas ofta ut som särskilt biltätt när man undersöker hur många invånare som har bil. Men statistiken är ofta missvisande.

Till saken hör nämligen att många företag har sina huvudkontor i Solna.

Bilarna inom företaget registreras då som hemmahörande i kommunen trots att de kanske körs någon helt annan stans.

I själva verket ligger Solna och Sundbyberg i absoluta botten i landet vad gäller antalet bilägare – Sundbyberg hamnar på plats 2 efter Stockholm med 226 bilar per 1 000 invånare, och Solna på plats 3, med 228 bilar per 1 000 invånare.

I stället för att äga en egen bil verkar intresset för att bli medlem i en bilpool ha ökat i Solna och Sundbyberg. Det märks inte minst genom att flera nya bilpooler etablerats det senaste året.

Den största bilpoolsaktören i Sverige är Sunfleet som i dag har 250 medlemmar i Solna och 179 i Sundbyberg.

– Vi märker på omsättningen att det ökar. Många hör av sig till oss, och nu även företag och kommuner som vill upphandla, säger Henrik Hansson, regionansvarig på Sunfleet Mälardalen/Stockholm.

Vilka är det som går med i en bilpool?

– Vi har många yngre kunder. De ser inte prestigen i att äga en bil, utan är mer villiga att dela med andra. Sen är det även vanliga familjer som har två bilar, och eventuellt gör sig av med en av dem, säger Henrik Hansson.

Men hur smidigt är det då att hyra bil via bilpool?

Lokaltidningen Mitt i bestämde sig för att testa ett av alternativen som sedan i februari finns i Solna och Sundbyberg – Car2go som hyr ut bilar via en app.

Vår resa börjar framför datorn. För att låna bil måste man först registrera sig på deras hemsida. Sedan laddar man ner appen till sin telefon.

Efter det är det bara att bege sig ut på gatan för att leta upp en av företagets 250 tvåsitsiga bilar via appens karta.

Lokaltidningen Mitt i:s reporter hoppar in i en bil i Solna centrum för att ta en provtur. Bilen är lätt att känna igen och smidig att köra, om än något skakig. Inget att rekommendera för längre turer på snabba vägar. Men det är heller inte tanken.

Bilarna finns främst till för kortare körturer i stadsmiljö.

Man betalar för tiden man kör, bensin och parkering på offentliga gatuparkeringar ingår i priset.

– Det är ett smidigt sätt att ta sig från punkt a till b när man inte ska återvända. Det är många som tar våra bilar till flygplatsen till exempel, i stället för taxi. Eller till krogen och sedan tar taxi hem, säger Peter Ahlgren, Sverigechef på ­Car2go.

Varför kan man inte bara ta en cykel eller åka kollektivt?

– Vi vill inte ersätta cykeln, det är upp till dig om du vill cykla. Men om det regnar eller är kallt är det här ett bra alternativ.

Via appen kan man hyra en bil via en smart telefon. Mitt i:s reporter Amanda Liv Lindberg plockar upp en bil i Solna centrum.

Fakta

Här finns få bilar

Här finns minst antal bilar per 1 000 invånare:

Källa: SCB