Delade meningar om nya matkonkurrensen

Yusuf Erzurum, ägare av Våning 1 i Vallentuna, är kritisk till de nya restaurangerna.
Yusuf Erzurum, ägare av Våning 1 i Vallentuna, är kritisk till de nya restaurangerna.
Två nya restauranger utökar matutbudet i Vallentuna centrum.
Två nya restauranger utökar matutbudet i Vallentuna centrum.
Nästa år får krögarna i Vallentuna centrum konkurrens. Två nya restauranger planeras öppna, något som länge efterfrågats. Men enligt krögaren Yusuf Erzurum är det inte fler restauranger som lockar folk.
– Det finns redan för många, det kommer inte funka.

Utbudet på restauranger i Vallentuna centrum har tidigare beskrivits som katastrofalt. Men i början av 2018 öppnar två nya kedjor kring centrumkärnan. Den ena är CG:s gatukök där samma ägare driver en restaurang i Danderyd. Den andra är den Amerika-inspirerade kedjan Stars and stripes som sedan tidigare finns i fler städer, främst i södra Sverige.

Det nya utbudet är efterlängtat av många, men inte alla håller med.

– Det finns redan för många restauranger och vi har det svårt som det är, säger krögaren Yusuf Erzurum som driver krogen Våning 1 i Vallentuna centrum sedan flera år tillbaka.

– Det är fler handelskedjor, kläder- och verktygsbutiker som behövs och som lockar folk till centrum, inte restauranger. Folk åker hellre till Täby eller in till stan för att handla och samtidigt också äta. Det funkar inte att starta restaurangrörelse här.

Kommunen håller inte med

Vallentuna kommuns näringslivsutvecklare, Magnus Isberg, förstår tänket men håller inte med. Enligt honom är det nya målgrupper som kan nås i och med ett ökat restaurangutbud.

– De befintliga restaurangerna har sina stamkunder och jag tror att om de nya ställena håller bra kvalité kan de locka till sig helt nya målgrupper, som tidigare inte hållit sig kring centrum. Något som skulle kunna vara till fördel för även befintliga krögare. Konkurrens är alltid bra, säger han.

Magnus Isberg, näringslivsutvecklare på Vallentuna kommun, välkomnar det nya utbudet. Foto: Johannes Lundberg.

– Jag tror att det nya gatuköket och Stars and stripes kan locka fler barnfamiljer som är relativt nya i kommunen. Som på grund av det bristande utbudet tidigare åkt till Täby centrum eller Mall of Scandinavia för handel och nöje.

Magnus Isberg tror även att den kommande konkurrensen på sikt kan leda till en växande centrumkärna.

– Det är svårt att konkurrera med de stora angränsande köpcentren när det gäller handel. Men kanske kan det här vara framtiden för kommunen, att nischa in oss på ett högkvalitativt och brett matutbud som lockar kommuninvånarna till centrum.

”Äter sällan ute på grund av utbudet”

Även några av invånaran i kommunen välkomnar det nya restaurangutbudet.

Niklas Åkerlind, 32, och sambon Caroline Karlsson, 32, handlar i Vallentuna centrum med den tre dagar gamle sonen som ännu inte fått något namn. De har bott i Vallentuna i två år och äter sällan ute, mycket på grund av utbudet.

– Det blir mest pizza eller annan hämtmat om vi äter ute. Vallentuna centrums utbud är skralt och vi har tidigare åkt till Täby centrum för att äta och handla kläder på samma gång, säger Niklas Åkerlind.

Men familjen kommer troligtvis pröva det nya utbudet under nästa år.

– Om maten är bra kan det nog locka fler till centrum, det är alltid bra med nytt, säger Caroline Karlsson.

Niklas Åkerlind, 32, Caroline Karlsson, 32, med nyfödde sonen, ännu utan namn, kan tänka sig att prova de nya restaurangerna. Foto: Johannes Lundberg.