ANNONS

Köer att vänta när E4:an stängs vid Kungens kurva

Bredäng, E4 Förbifart Stockholm, kungens kurva, nya av- påfarter, visionsbild så ska det se ut
Så här blir de nya av- och påfarterna när det är klart.
Våren 2019 startar flera nya byggarbeten för E4 Förbifart Stockholm mellan trafikplats Bredäng och Kungens kurva.
Bygget innebär både sprängningar och avstängningar av körfält och cykelväg i området.
ANNONS

I april startar bygget av på- och avfarter till E4:a Förbifart Stockholm i höjd med Storsätragränd och Smista. Bygget innebär bland annat att man kommer att spränga vid Smista allé och Storsätragränd. Och att körfältet längst till höger på E4:an i södergående riktning stängs av.

Exakt vilka datum och hur lång sträcka det rör sig om är ännu inte klart.

– Vi håller på att planera det nu och får återkomma om det om två veckor, säger  Per Lunde, projektledare för E4:a Förbifart Stockholm på Trafikkontoret.

Vad kommer avstängningen att innebära för köer och trängsel?

– Vi vet att det finns köbildning redan idag och det kommer att bli mer efter det här. Så vi jobbar med att korta ner tiden som det ska vara tre körfält istället för fyra.

Sträcker sig till Bredängs trafikplats

Byggarbetet sträcker sig bort till Bredängs trafikplats.

– Där ska vi bredda körfälten, byta belysning och sätta upp skyltar och portaler. Det rör sig om ett antal hundra meter, men är ett betydligt mindre jobb, huvudsaken av jobben är vid Sätra, Skärholmen och Kungens kurva, säger Per Lunde.

I samband med sprängningarna stängs också delar av gång- och cykelvägen intill Storsätragränd av. Men en tillfällig gång- och cykelväg kommer att finnas under byggtiden.

– Den ska gå längs Skärholmsvägen. Från korsningen vid Skärholmens centrum bort till Stensätravägen, säger Per Lunde.

ANNONS

Innan byggstart ska Trafikverket besiktiga samtliga fastigheter inom 150 meters avstånd från arbetsplatsen så att de kan avgöra om fastigheter skadas av sprängningsarbetet.   

Vad baserar ni den gränsen på?

– Erfarenheter från vår besiktningsorgansation, de är oerhört erfarna gällande vibrationer och har tidigare  jobbat med Citybanan och Slussen.

Besiktningarna genomförs av företaget Nitro Consult & Ansvarsbesiktning AB  och sker på dagtid, besiktningspersonalen bär alltid legitimation. Berörda fastighetsägare i området kommer att bli kontaktade några veckor i förväg.

Vilken ersättning får man om ens fastighet inom det området skadas?

– Om det finns ett orsakssamband som kan påvisas så betalar vi den skada som har uppstått. Är det inom 150 eller till och med 200-250 meter från sprängplatsen så åker vi dit och gör en skadebesiktning, säger Per Lunde.

Bygget ska pågå i fyra år

Byggarbetet beräknas pågå till 2023. När allt är klart ska på- och avfarterna till E4 Förbifart Stockholm ligga söder om Bredängs trafikplats, i höjd med Storsätragränd och Smista.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.