ANNONS

Dellert flyttar till sitt livsverk

Nu pågår planeringen av 2012 års program för Confidencen. Teaterchefen har inga planer på att slå av på takten. ”Vad skulle jag göra annars?”, undrar hon.
Nu pågår planeringen av 2012 års program för Confidencen. Teaterchefen har inga planer på att slå av på takten. ”Vad skulle jag göra annars?”, undrar hon.
Kjerstin Dellert i sin loge på Confidencen. Teaterns säsong startar till Valborg med traditionell körmusik och eldar i slottsparken.
Kjerstin Dellert i sin loge på Confidencen. Teaterns säsong startar till Valborg med traditionell körmusik och eldar i slottsparken.
I entrén möts besökarna av praktfulla klänningar som Kjerstin Dellert burit. Till vänster syns även en staty av operaprimadonnan.
I entrén möts besökarna av praktfulla klänningar som Kjerstin Dellert burit. Till vänster syns även en staty av operaprimadonnan.
Kjerstin Dellert på en affisch från föreställningen ”Sköna Helena” från 1964. ”Väck mig mitt i natten och jag kan sjunga arior från den.”
Kjerstin Dellert på en affisch från föreställningen ”Sköna Helena” från 1964. ”Väck mig mitt i natten och jag kan sjunga arior från den.”
Kjerstin Dellert är operaprimadonnan som vid 86 års ålder ser framåt. Entusiastiskt leder hon också sin teater Confidencen i Ulriksdal.

Nyligen flyttade hon och maken in i ett hus precis intill rokokoteatern.
ANNONS

D et är en stilla eftermiddag ute bland 1700-talshusen i Ulriksdal. Kjerstin Dellert är på ett sprudlande humör och matchar rimfrosten på mark och hustak med sin vita päls med kapuschong.

Hit har hon nyligen flyttat med maken sedan 42 år, Nils-Åke Häggbom. Tidigare bodde de på gården Lunda i Sigtuna. När de erbjöds att flytta till huset bredvid teatern Confidencen i Ulriksdals slottspark kändes det helt rätt.

– Vi har blivit gamla och bodde på en gård med får, hästar, höns och ankar, you name it. Till slut orkar man inte med det ansvaret. Går värmepannan sönder en vinterkväll så måste vi laga det, säger Kjerstin.

I Sigtuna bodde paret i 30 år och hon säger att det tar tid att känna sig hemmastadd i den nya miljön. Den nya bostaden är från 1723 och var en gång i tiden ett värdshus.

– Det är inte att flytta kartonger som är själva flytten. Det är att skapa ett nytt boende. Man ska hänga sin konst där man känner igen den och skapa ett nytt hem, förklarar Kjerstin.

Hennes karriär är svår att sammanfatta i korta ordalag. När hon var 25 år slog hon igenom som Helena i operetten ”Sköna Helena” på Stora teatern i Göteborg. Hon var anställd i 27 år på Kungliga Operan i Stockholm och gjorde där huvudroller i nästan alla klassiska operor.

1976 visade prinsessan Christina henne Confidencen-huset, Sveriges äldsta rokokoteater som i många år hade stått och förfallit. Kjerstin Dellert tog initiativet till att få igång teatern på nytt. Trots att det då saknades en scen i huset började hon att ordna föreställningar där. Folk fick upp ögonen för teatern som väckts ur sin törnrosasömn och man lyckades få näringslivet och myndigheter att bekosta en upprustning. När hon ser tillbaka på karriären är det pånyttfödelsen av Confidencen som hon är mest stolt över.

– Jag är stolt över att jag har skapat en teater i Solna. Att det lyckades har att göra med hur jag bemöttes när jag kom med idén.

Som viktig i nystarten av Confidencen nämner hon Gösta Fagerberg, dåvarande ordförande i Solnas kommunstyrelse. Hon framhåller också prinsessan Christina, som i dag är hedersordförande i teaterns vänförening.

ANNONS

– Man tror att hon bara är en prinsessa men hon är oerhört duktig. Hon är en arbetande ordförande som är involverad i skötseln av teatern.

Under julen ordnades konserter på Confidencen och nu pågår som bäst planeringen av 2012 års program. Det inleds med traditionell körmusik och eldar i slottsparken vid Valborg.

Att det är 100 år sedan August Strindberg dog kommer teatern också att uppmärksamma. Bland annat ska Kjerstin Dellert och Börje Ahlstedt att spela Fröken Julie, en föreställning som hade premiär förra året.

– Det är underbart att spela den. Jag är en av världens äldsta Fröken Julier.

Sedan 1950-talet har Kjerstin Dellert varit en omskriven person. I självbiografin ”I förtroende” från 2000 berättar hon om sitt disharmoniska första äktenskap och om hur en depression 1963 drev henne till ett självmordsförsök.

Hon berättar också om fördömanden från olika håll då hon bröt upp från äktenskapet för att leva med den 17 år yngre dansaren Nils-Åke Häggbom.

1975 orsakade hon en del rabalder då hon gick på en kungamiddag och blev fotograferad i en klänning där bröstvårtorna syntes. Själv ser sig inte Kjerstin Dellert som någon modig person.

– Jag är som jag är. Jag bjuder på det. Man kan inte leva i någon slags förställningsvärld. Jag är ärlig. Man måste vara ärlig både mot sig själv och sin omgivning.

2007 råkade Kjerstin ut för en stroke. Hon skrevs ut från sjukhuset utan att bli erbjuden någon rehabilitering. För att träna sin hjärna bad hon vännen och före detta Dramatenchefen Lars Löfgren att föreslå en riktigt svår pjäs. Han tipsade om ”Master Class” en monolog om Maria Callas på två gånger femtio minuter. Den bestämde sig Kjerstin Dellert för att lära in.

– Det tog mig fem timmar om dagen i fem månader att lära mig rollen utantill. Sen visste jag att min hjärna var återställd.

Hon visar sin loge på Confidencen med ett sminkbord, ljusa gammaldags tapeter och en soffa. I ett hörn hänger massvis med färgglada och glittrande klänningar. Kjerstin Dellert sätter på sig ett diadem med diamanter i olika färger. ”En huvud- bonad som passar en drottning”, tycker hon. Då kommer hennes make förbi med hundarna som glatt hälsar på sin matte. Han berättar att två vänner denna kväll kommer för att hjälpa dem att installera tv:n och paret bestämmer sig för att bjuda gästerna på middag. Nils-Åke föreslår spaghetti och köttfärssås och han beger sig upp till Bergshamra för att handla ingredienser.

Vid 86 års ålder inser Kjerstin Dellert att hennes stund på jorden går mot sitt slut, men det är inget hon går runt och tänker på.

– Jag håller döden ifrån mig. Jag har så mycket kvar att uträtta.

En liten tröst hämtar hon i tanken om återfödelse, eller återanvändning som hon hellre kallar det.

– Universum är slutet rum. Jag tror att vi återanvänds och blir kolatomer och uppgår i en vitsippa eller något annat.

Hon är fullt sysselsatt med att sköta teatern och medverka i olika föreställningar. Dessutom har hon tagit fram ett motionsprogram som hon åker runt och talar om på äldreboenden. Att slå av på takten är inte aktuellt.

– Vad skulle jag göra annars? frågar hon och vi blir henne svaret skyldiga. n

Teatern Confidencen byggdes en gång i tiden av drottning Lovisa Ulrika. Efter en varsam renovering finns i dag plats för cirka 300 åskådare.

Fakta

ska spela strindberg

Namn: Kjerstin Dellert

Ålder: 86 år.

Familj: Maken Nils-Åke Häggbom, som tidigare varit premiärdansare och balettchef på Operan, numera konstnärlig chef på Confidencen. Sonen Thomas från ett tidigare äktenskap.

Bor: Nyinflyttad i hus bredvid teatern Confidencen i Ulriksdal, Solna.

Aktuell: Chef för Confidencen. Turnerar med pjäsen ”Fröken Julie” där motspelaren är Börje Ahlstedt. Ska i maj för första gången spela Strindbergs ”Den starkare” tillsammans med Sophie Sörensen som är elev på teaterskolan Actors studio i New York.

Fakta

Viktiga årtal

1925: Föds i Stockholm. Fadern var grosshandlare med kontor i Gamla stan.

1936: Föräldrarna skiljs. Kjerstin bor med sin mamma.

1947: Gifter sig med Carl-Olof Bergh.

1949: Spelar in sin första skiva den amerikanska schlagern ”It’s magic”.

1951: Debuterar som sköna Helena i Offenbachs operett ”Sköna Helena”.

1952: Debut på Kungliga operan i Stockholm som Musette i Puccinis opera Bohème.

1953: Sonen Thomas (Totte) föds.

1963: Deprimerad, försöker ta sitt liv.

1965: Skilsmässa.

1968: Gifter sig med Nils-Åke Häggbom.

1975: Ordnar Kungagala i SVT med anledning av Kungens bröllop. Sjunger ”Carl-Gustaf” ackompanjerad av Benny Andersson på dragspel.

1976: Startar arbetet med att få liv i teatern Confidencen.

1995: Premiär för succéföreställningen ”Bellmans nymfer” ihop med Elisabet Söderström och Lena Nyman på Confidencen.

2007: Får en stroke.

2008: Medverkar i ”Stjärnorna på slottet” på SVT.