Delselius grundare tröttnar inte på att baka

Jan och Kristoffer Delselius.
Jan Delselius med sonen Kristoffer.
I över 30 år har Delselius konditori gjort sig ett namn i Värmdö och numera även i stan. Men historien om familjeverksamheten, som har förgrenat sig på åtta platser, har sin början på NK.

Jan Delselius, 75, möter upp på konditoriet i Gustavsbergs centrum. Vid ingången ligger några skärgårdsbröd i flätade korgar. Receptet är Jans eget, men historierna som brödet har gett upphov till lever sina egna liv.

– Det fanns en läkare här på Värmdö om somrarna som ordinerade brödet för magen till sina patienter. Han flyttade till Finland och kunde inte hitta ett liknande bröd någonstans så han bad oss att skicka några. Vi sa nej, men han envisades. Det slutade med att han fick betala 450 kronor i frakt för två bröd! säger Jan och skrattar.

Chef på NK:s bageri

Jan Delselius började sin bana som konditor och bagare på NK där han senare blev chef. Men att öppna eget, närmare hemmet i Värmdö, lockade. Dessutom fanns det bagare som ville följa med honom.

– Jag hörde mig för efter lokaler i Gustavsberg men det fanns inga. Så ringde stadsarkitekten och sa att om jag bara väntade ett år så skulle det finnas en toppenlokal, säger han.

Många av bakverken är klassiker, med recept skapade av Jan Delselius.

1986 öppnades portarna till kafét i Gustavsbergs centrum. Där engagerade sig hela familjen med döttrarna Helén, Therese och sonen Kristoffer.

– Alla har varit med från start, säger Jan Delselius.

Öppningen blev en succé.

– Kunderna sa oj vad bra, nu slipper vi åka in till NK och handla, säger Jan Delselius.

Kul men intensivt med familjen på jobbet

I 17 år drevs bageriet i Gustavsbergs centrum av de fyra familjemedlemmarna. Sedan ville systrarna öppna eget i Grisslinge.

– Man jobbar så intensivt ihop. Vi var fyra som bestämde och 50 på lönelistan. För att ha roligt på julafton också så var det bästa vi kunde göra att dela på oss, säger Kristoffer.

För att ha roligt på julafton också så var det bästa vi kunde göra att dela på oss

Idag har verksamheterna förgrenats sig runtom i Värmdö. Kristoffer driver Delselius konditori i centrum, men också Café Tornhuset och Deli Verkstan tillsammans med sambon Mimmi Kristiansen.

Systrarna Delselius i Grisslinge såldes men har kvar sitt namn.

Therese Delselius har öppnat Centralkonditoriet i Nacka tillsammans med maken Niclas Ceimertz.

Helén Delselius hjälper sonen Robin Delselius, som öppnat konditori i såväl Stavsnäs som Enskede och Södermalm.

– Vi har en kärlek till mat allihop, säger Kristoffer.

Tröttnar aldrig på att baka

Att alla barn, och numera också barnbarnet Robin, har velat föra familjetraditionen vidare betyder mycket för Jan Delselius.

– Det är kul att se att det går så bra för alla och att jag fortfarande får vara med fastän jag har lämnat över. Jag tröttnar aldrig på att baka, säger han.

Fakta

Jan Delselius topp 3-bakverk

 

  1. Surdegsbröd
  2. Mintryffel
  3. Biskvier