(rubrik saknas)

Erika Jonés framför brädet med Svenska akademins ordlista nära till hands.
Erika Jonés framför brädet med Svenska akademins ordlista nära till hands.
Wordfeud har hon bara spelat en gång. Men säg Scrabble och Erika Jonés ögon börjar lysa.

Lokaltidningen Mitt i åkte till Grubbens gata och fick spö av Kungsholmens största ordnörd.

Det finns Wordfeud och Alfapet. Men ska man tro proffsen är det föregångaren Scrabble som är det enda riktiga ordspelet. En av deltagarna vid förra helgens SM var Kungsholmsbon Erika Jonés som gjorde sitt åttonde mästerskap.

– Många, speciellt unga killar, sitter och pluggar ordlistor inför tävlingarna. I början gjorde jag också det men nu har jag inte den tiden, säger hon med en nick mot döttrarna som spelar kort runt vardagsrumsbordet.

Någon framskjuten SM-placering blev det inte – Erika kom 39:a av 81 tävlande. Men hon lyckades i alla fall slå den blivande svenska mästaren.

– Det är det som är tjusningen. Det handlar om ordförråd, språk, skicklighet och strategi men också ett stort mått av tur. Därför är känslan så speciell när man sticker ner handen i påsen och tar upp de sju första brickorna, förklarar Erika Jonés.

För dagen har hon på sig en tröja som det står ”ordnörd” på. Hon designade den själv till ett tidigare SM och hon lever upp till ordet på alla sätt. Sitt eget företag har hon döpt till Bokstavstyp.

Men trots sitt brinnande intresse har hon inte dragits med i febern kring app-fenomenet Wordfeud.

– Jag har bara spelat en gång, jag tycker deras ordlista är för dum. Men skulle jag kliva in där finns risken att det skulle äta min tid.

När Mitt i:s reporter frågar Erika om hennes bästa Scrabble-tips föreslår hon – tyvärr – att vi ska spela ett parti. Efter två lagda ord var har jag skrapat ihop futtiga 18 poäng mot Erikas 48.

– Jag skulle aldrig slösa bor ett A på ett ord som bara ger sex poäng. A är den mest användbara bokstaven, tipsar hon.

Andra taktiktips är att hålla koll på vilka bokstäver som har gått och att försöka ”balansera sitt brickställ”, med en bra mix av vokaler och konsonanter.

– Två-tre vokaler och resten konsonanter är bra om det är användbara konsonanter. Sitter man med ett Z ska man göra sig av med det så fort man kan.

Har du något eget favoritord?

– Jag har alltid velat lägga ”excerpt” men har inte lyckats.

En annan älskling är ”azer” som står för invånare i Azerbajdzjan.

– Det är ett folkslag vi tycker väldigt mycket om i Scrabble-världen.

Fakta

Deltog i SM

Namn: Erika Jonés

Ålder: 39 år

Bor: Grubbens gata

Familj: Man och tre döttrar

Yrke: Grafisk formgivare

Aktuell: Deltog i Scrabble-SM.

Högsta slutpoäng: 559