Demens inget hinder för Oves kärlek till frun

Ove fick hjälp av undersköterskan Ingela att välja blommor till sin fru Britt.
Ove fick hjälp av undersköterskan Ingela att välja blommor till sin fru Britt.
Vad är hemligheten bakom ett långt och lyckligt äktenskap? Det vet Ove och Britt Lexheden, som har varit ett par sedan slutet av 50-talet. Trots demens så spirar fortfarande kärleken.

– Röda rosor till min Britt, säger Ove Lexheden, 81, och klappar sin fru ömt på kinden.

I famnen bär han choklad och ett stort fång blommor inslagna i svart silkespapper. Men också en vacker krukväxt. Allt har han köpt med sig från floristen som kommit på besök till Ljungs äldreboende på alla hjärtans dag.

– Jag träffade en annan trevlig tjej här idag och tänkte att hon också borde få blommor. Ingen ska vara utan, säger Ove Lexheden.

”Hon raggade upp mig”

Ove och Britt Lexheden träffades på ett fik tillsammans med vänner i slutet av 50-talet. Kärlek mellan den fyra år yngre Britt uppstod direkt.

– Hon gick i plugget när hon raggade upp mig. Vi blev kompisar och helt plötsligt bodde vi ihop! Och nu har vi varit ihop nästan hela livet och vi har haft det så bra, säger Ove Lexheden.

nu har vi varit ihop nästan hela livet och vi har haft det så bra

Såväl boende som deras anhöriga köar för att köpa något fint och uppvakta sin vän på alla hjärtans dag. Bakom firandet står Ingela Augustsson, undersköterska. Dagen till ära är hon iklädd en hjärtformad hatt.

– Vi tar varje tillfälle i akt att fira här. Jag köper in hjärtan och pyntar, det måste hända lite grejer och livet ska levas och kärleken hyllas! säger hon och slår ut med armarna.

Besöker sin fru två gånger i veckan

Efter att Britt Lexheden, 76, insjuknat i demens har parets vägar skiljts åt en aning, men fortfarande åker Ove och hunden Trollet från hemmet i Gustavsbergs hamn för att besöka sin fru minst två gånger i veckan.

– Vi sitter och pratar lite och har trevligt, säger han.

Och vad är då hemligheten bakom ett långt och lyckligt äktenskap? Ove Lexheden tar Britt i handen och funderar en stund.

– Att ha roligt, det har vi alltid haft, Britt och jag, säger han.