ANNONS

Här får dementa sin egen Oscarsgala

Madeleine Wahlström och Kaj Sörensen, 88 år Söndagsgården Vardaga Oscarsgala
Kaj Sörensen, 88 år, och Madeleine Wahlström, verksamhetschef.
Varje år minns man den ljuva tiden lite extra med en stor temafest på demensboendet Söndagsgården Vardaga i Farsta. Under onsdagen rullade man ut Oscarsgalans röda matta och bjöd på glitter, glamour, champagne – och dans.
ANNONS

En äldre herre med gråsprängt hår och kostym i italienskt snitt rör sig med lätta och lediga steg över dansgolvet. En piruett här, en kindpuss där.

– Det är Kaj Sörensen. Han har jobbat på Riche i 30 år och är nyinflyttad, säger Monica Nicolaisen, aktivitetssamordnare på Söndagsgården Vardaga i Farsta.

I kväll är det Oscarsgala på boendet för yngre och äldre personer med demenssjukdom. Elenor Åhlén, 80 år, har tagit plats under det vita partytältet på innergården.

– Å så fint de har gjort här, ungdomarna. Det är jättetrevligt på alla sätt och vis.

Ögonen lyser upp.

– Och så blir det kanske lite sång och dans, så länge man kommer hem sen, skrattar hon.

Sjätte året i rad

Monica Nicolaisen stressar omkring i en djupblå långklänning. Över halsen hänger ett silversmycke. Mellan välkomstkramarna och de sista förberedelserna berättar hon om glädjen hos de dementa, dagar som denna.

– De kanske inte kommer ihåg festen i morgon. Det här är för nuet och det är så mysigt att se hur det lyser i ögonen på dem.

De kanske inte kommer ihåg festen i morgon, det här är för nuet

ANNONS

Monica Nicolaisen

Fr.v Monica Nicolaisen och Sigrid Eriksson 95 år. Söndagsgården Vardaga Oscarsgala

Monica Nicolaisen och Sigrid Eriksson, 95 år.

Det är sjätte året i följd som man ställer till med stor temafest.

– Förra året anordnade vi hippiefest. Då bestämde de att de ville ha chili con carne och sangria. Och så hade vi små chokladbitar i folie som liknade haschkakor. Men i år så ville vi göra något annat, något med mer glitter och glamour.

På hemmet bor 54 personer, men i kväll är det många fler som går eller rullar fram över röda mattan. Flera är uppklädda, några med ett glas champagne i handen, andra mumsande på snittar.

Klassiska låtar som väcker minnen

Sigrid Eriksson är 95 år och sjöng i kör under sina yngre dar. Tillsammans med ett drygt hundratal i publiken vickar hon foten till Doris Days träffsäkra Que Sera Sera, men när livebandet New Generation drar i gång Elvis 50-talsdänga Jailhouse Rock är hon uppe på tårna och svänger höfterna med Monica Nicolaisen i händerna.

– Konditionen är det inget fel på, skrattar hon.

Kvällens låtar är noga utvalda från filmer från förr. Tanken är att väcka liv i gamla minnen.

– Vi har gjort det här i många år och det är fortfarande oerhört givande, säger Lasse Lindros, basist och en av sångarna i New Generation.

– Man ser att de lyssnar och även om de kanske inte alltid kan sjunga, så ser man att de är med. De har fortfarande rytmen i sig när de dansar.

1974 var Lasse Lindros turnéproducent för Abba när de vann Eurovisionsfestivalen i Brighton. Nu stänger han och bandet festkvällen med allsång till Frank Sinatras signaturmelodi My Way.

– En gång till! En gång till! skanderar publiken.

fr.v Ikhlas Sahle med Elenor Åhlén, 80 år. Söndagsgården Vardaga Oscarsgala

Ikhlas Sahle med Elenor Åhlén, 80 år.