Hipp hipp hurra – demokratin i Sollentuna fyller 100 på lördag

Flygblad rösträtt
Ett flygblad från SAP från 1900-talets början illustrerar det gamla och det nya systemet.
På lördag den 11 maj är det på dagen 100 år sedan det första sammanträdet genomfördes med det nyvalda kommunfullmäktige i Sollentuna. Det firas med ett högtidligt arrangemang i Sollentunasalen.

– Det kom på tal för några månader sedan att i maj är det 100 år sedan första fullmäktigemötet och att det måste vi ju för sjutton högtidlighålla, säger Annika Holmberg, kommunarkivarie i Sollentuna.

gammalt vykort Sollentuna

Ett gammal vykort som visar Kyrkskolan som låg vid Sollentuna kyrka. Det var här det första demokratiska kommunalvalet hölls i mars 1919 och det var också här som fullmäktige höll sitt allra första sammanträde den 11 maj 1919. Byggnaden till höger är Klockargården som var kommunalkontor vid den här tiden. Foto: Sollentuna kommun

Riksdagen beslutade i december 2018 att införa allmän och lika rösträtt i Sverige. Det första demokratiska kommunalvalet i Sollentuna hölls några månader senare, i mars 1919.

Första KF hölls den 11 maj 1919

Och den 11 maj 1919 hölls alltså det första sammanträdet med Sollentunas nya och folkvalda kommunfullmäktige.

Sollentunas första KF-protokoll.

En bild av Sollentunas allra första KF-protokoll. Foto: Sollentuna kommun

Detta firas i Sollentunasalen i kommunhuset på lördag då kommunfullmäktiges ordförande Björn Karlsson (M) hälsar välkomna klockan 10.

– Då är det fullmäktige och tidigare ledamöter som är inbjudna. Sedan måste vi se till att alla andra Sollentunabor också får chansen att ta del av det här, säger Annika Holmberg.

Filmpremiär och utställning

Hon har gjort en film som heter ”En mycket ovanlig tisdag – Vägen till kommunal demokrati” som kommer att premiärvisas på lördag, och kommunarkivets utställning ”100 år med Sollentuna kommunfullmäktige” visas också under dagen.

– Filmen kommer upp på Youtube sedan och vi ska även ha filmvisningar för skolelever i Sollentuna som har jobbat med demokrati som tema nu, och då kan vi visa utställningen också, säger hon.

Första KF iscensatt med tidstypiska kläder

Annika Holmberg och Olof Svanberg, som är kommunantikvarie, har i cirka tio år gjort filmer om de olika kommundelarnas historia. Att göra en film om demokratins födelse i Sverige och i Sollentuna var lite annorlunda, berättar hon.

– Men det var roligt. Vi är glada amatörer men man lär sig mer och mer. Nu har jag iscensatt det första kommunfullmäktigevalet med tidstypiska kläder till exempel, säger hon.

Kommunaltjänstemän förr i Sollentuna

En interiörbild från kommunalkontoret i Sollentuna vid 1920-talets början, med några kommunaltjänstemän. Foto: Sollentuna kommun

Utöver filmpremiär och bildutställning blir det också bland annat prisutdelning till de skolklasser som har vunnit pris i kommunens tävling på tema demokrati, kåseri med historikern och författaren Gunnar Wetterberg på temat ”Kommunernas rötter – från skärselden till det demokratiska genombrottet”, och kaffe, tårta och musikunderhållning.

”Tonvikten ligger på det lokala planet”

Annika Holmberg började arbeta med sin film vid årsskiftet och den är cirka 40 minuter lång.

– Det handlar en del om riksplanet, om hur odemokratiskt det var innan och hur det gick till när allmän rösträtt infördes, men tonvikten ligger på det lokala planet, säger hon.

Allmänheten kommer bjudas in till den 3 juni klockan 18 för att se filmen och utställningen och det kan bli fler visningar efter sommaren, berättar Annika Holmberg.