Demonstranter i sorg på Centralen på tisdagen

Sittstrejk på Centralstationen på tisdagskvällen.
Sittstrejk på Centralstationen på tisdagskvällen.
Ett hundratal demonstrerade på Centralstationen på tisdagen mot utvisningarna av 17 ungdomar från Landvetters flygplats.

I veckan ska flera ungdomar deporteras från Sverige till Afghanistan.

Bland annat skulle 17 ungdomar deporteras under tisdagen från Landvetter flygplats, och det föranledde att föreningen Ung i Sverige sittdemonstrerade på Centralstationen på tisdagskvällen.

Omkring 100 personer tog sig till Centralstationen. Demonstranterna hade skrivit ”Ta mig med” på vita pappersark de höll upp. 

Att man valde Centralstationen som plats beror på att det var hit många av de utvisade flyktingarna kom under flyktingkrisen hösten 2015.

Planet lyfte klockan 21

Under dagen fick demonstrationen uppgifter om att åtta av de 17 ungdomarna inte deporterats.

– De åtta ska ha fått stanna med hjälp av juridisk hjälp, verkställighetshinder och gymnasielagen, men de övriga ska ha skickats med planet, säger en demonstrant på Centralstationen som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Klockan 21 på kvällen lyfte planet med de övriga.

Enligt Åsa Walentin på polisens ledningscentral har det varit lugnt på Centralstationen under kvällen, men mellan 17 och 18 ska det enligt demonstranterna själva ha kommit meningsmotståndare, som bland annat livesände med kamera från platsen.

– De var ganska många ett tag och ville göra sin röst hörd. Någon filmade bland annat utvisningshotade i ansiktet och frågade högljutt in i kameran ”ser det här ut som ett barn?”. Men de ledsnade ganska snabbt och lämnade oss, säger demonstranten till Mitt i.

”Mycket sorg”

Föreningen Ung i Sverige har en tid protesterat mot deporteringarna till Afghanistan. Man gjorde alltså så även i kväll, och demonstrationerna lär fortsätta.

– Det är mycket sorg, mycket maktlöshet, men också mycket kämpaglöd i kväll. Man vägrar gå med på att saker är som de är, samtidigt som man tvingas lyssna till rösterna av vänner som tvingas lämna landet, säger demonstranten.

Till Expressen säger polisen att fem ungdomar – inte åtta – fått stanna i väntan på nytt beslut.

Ett hundratal demonstranter samlades under tisdagen även vid förvaret i Kållered utanför Göteborg för att protestera mot deportationerna från Landvetter.

Flera demonstranter omhändertogs efter att demonstranterna försökt forcera polisens avspärrningar vid förvaret, rapporterar Expressen.