ANNONS

Ny demonstration mot våldtäkter i Fittja

Ett 30-tal personer samlades 19 december. Tesi Hajzeri tror på långt fler denna gång.
Ett 30-tal personer samlades 19 december. Tesi Hajzeri tror på långt fler denna gång.
Demonstration i Fittja Centrum mot friande domar i våldtäktsmålet.
Ett 30-tal personer samlades 19 december. Tesi Hajzeri tror på långt fler denna gång.
Tesi Hajzeri. Våldtäkt. Fittja.
Tesi Hajzeri.
Tesi Hajzeri.
Tesi Hajzeri.
Nästa lördag arrangeras en ny demonstration mot våldtäkter i Fittja.
Arrangörerna väntar mycket folk - bland annat väntas en buss från Göteborg.
– Vi vill ändra hur hela Sverige, rättssystemet, domstolarna och regeringen tänker kring våldtäkter, säger arrangören Tesi Hajzeri.
ANNONS

Efter tingsrättens friande dom deltog arrangören Tesi Hajzeri i en demonstration vid Mynttorget i Gamla Stan. Samma dag på kvällen hölls en mindre demonstration i Fittja centrum.

– Det är viktigt att arrangera en stor demonstration i Fittja. För det var här det hände det som skakat Sverige, säger Tesi Hajzeri.

Kräver förändringar

Enligt arrangören arrangeras inte demonstrationen i Fittja mot tingsrättens dom eller mot de misstänkta Fittjaborna. Demonstration är istället till stöd för den utsatta kvinnan och ett arrangmang som syftar till förändring av hur samhället ser på och hur rättsväsendet hanterar våldtäktsfall i stort förklarar Tesi Hajzeri.

– Ingen ska behöva bli behandlad som den här kvinnan. Till exempel att polisen inte undersökte rätt plats förrän långt efteråt och att mobilerna inte undersöktes för videoklipp tidigare, säger Tesi Hajzeri.

Mycket folk väntas

Arrangören tror på mycket folk.

ANNONS

– Jag tror att det finns många som känner att det finns orättvisor. Jag jobbar aktivt för att få hit personer , säger Tesi Hajzeri.

Bland verkar en buss med demonstranter från Göteborg vara på gång. Tesi Hajzeri berättar att hon också ordnat med talare, bland dem Botkyrkabor som kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) och organisationen Fatta.nu.

– Det här är ett arrangemang som ska inkludera Botkyrkaborna, säger Tesi Hajzeri.

Vill se hårdare straff

eventets Facebooksida ”Mot Våldtäkt” som i skrivande stund har över 580 deltagare och över 4 000 intresserade ställer arrangörerna en rad krav kring hur sexualbrott ska hanteras av myndigheter:

Vi kräver att polisen prioriterar sexualbrott och att utpekade gärningsmän, om häktningsskäl finns, omedelbart vid anmälan häktas och att utredning direkt påbörjas.

En annan punkt lyder:

Vi kräver att lagarna ses över så att våldtäktsmän lättare döms.

Och:

Vi kräver att straffet för våldtäkt höjs kraftigt.

Arrangörerna kräver också att kunskaperna kring sexualbrott höjs, till exempel att endast jurister med särskild kompetens om sexualbrott ska få arbeta med sexualbrottsmål.

ANNONS