Demonstrationen otillåten nattetid

Runt 400 personer befinner sig på Medborgarplatsen.
Runt 400 personer befinner sig på Medborgarplatsen.
Mahmood Rezai har demonstrerat i fem dagar.
Mahmood Rezai har demonstrerat i fem dagar.
I kväll kommer demonstrationen på Medborgargarplatsen bli otillåten – tillståndet gäller bara fram till 22.00. Men polisen kommer inte skingra demonstranterna för det.
– Vi skriver en anmälan om brott mot ordningslagen men släpar inte bort folk, säger Lars Byström på Stockholmspolisen.

Runt fyrahundra personer demonstrerar på Medborgarplatsen mot utvisningar till Afghanistan. Skaran av demonstranter har vuxit sedan manifestationen lämnade Mynttorget i Gamla Stan i går kväll. Och många strömmade till efter tisdagens nazistattack.

Poliser på plats uppskattar antalet demonstranter till 400.

Ny anmälan varje natt

Själva demonstrationen har dock bara tillstånd från åtta på morgonen till klockan tio på kvällen. Nattetid är den olaglig. Polisen kommer därför göra en anmälan varje gång demonstranter är kvar efter klockan tio på kvällen.

– Vi skriver en anmälan om brott mot ordningslagen men släpar inte bort folk. För att vi ska göra det krävs det svår oordning vid själva demonstrationen eller att sammankomsten innebär avsevärd fara för de närvarande, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Vem är det som kan straffas?

– Bara den person som står som ansvarig.

Polisens möjligheter att neka tillstånd eller att upplösa demonstrationer är begränsade i och med att demonstrations- och mötesfriheten i Sverige väger mycket starkt och skyddas av grundlagen.

Migrationsverket: Vi kan inte tillgodose önskemålen

Under tiden väntar demonstranterna på att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska komma och besöka dem. Det har han hittills inte gjort, men enligt Dagens Nyheter har talespersonen Fatemeh Khavari fått ett brev av honom där Ribbenvik försäkrar om att han lyssnar på demonstranterna men att situationen i Afghanistan inte nått den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån ska få stanna.

”Det är också därför som vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige.”, står det i brevet enligt Dagens Nyheter.

Förutom alla de som kan drabbas av utvisningsbeslut finns även de som åkt till Södermalm för att uttrycka sitt stöd för de afghanska pojkarna och flickorna som riskerar att skickas tillbaka till ett land de knappast kallar hemma.

– Det är absurt, de här personerna har varit här i över två år utan att få besked, säger Kerstin Olson som är socialsekreterare i Österåker kommun.

Hon har åkt hit för att visa sitt stöd för två pojkar som hon kallar ”mina killar. Tillsammans med kollegan Elin Dahlgren, även hon socialsekreterare, fast i Upplands Väsby.

Nasim Rahimi, Kerstin Olson, Elin Dahlgren och Hussain Bostani.

Hur länge stannar ni här? 

– Vi  tänker de sitta här så länge som det krävs, säger Elin Dahlgren.

– Nu väntar vi på att politikerna ska komma hit och säga något, att visa att de ser vad som händer i stället för att behandla detta som en icke-fråga. Detta handlar om så mycket mer än asyl, det är individer vi pratar om här. Jag anser att detta är ett justitiemord, säger Kerstin Olson.