Välj ditt område
Kampen mot bussterminalen i Katarinaberget ångar vidare.
Kampen mot bussterminalen i Katarinaberget ångar vidare.

Nya demonstrationer mot bussterminalen

Nyheter 

Kampen mot bygget av bussterminalen i Katarinaberget är inte över. Trots att planen godkänts av stadsbyggnadsnämnden gör sig organisationen "Bevara Slussen" sig redo att demonstrera utanför stadshuset ikväll, då beslutet formellt ska godkännas av kommunfullmäktige.

I början av februari gav stadsbyggnadsnämnden grönt ljus åt det omtvistade bussgaraget i Katarinaberget, som Mitt i Södermalm rapporterat om. I och med det beslutet återstår det att kommunfullmäktige ska godkänna planen, vilket de förväntas göra under kvällens sammanträde.

Men motståndarna mot bygget kämpar vidare. Under eftermiddagen kommer organisationen ”Bevara Slussen” anordna en demonstration utanför Stadshuset för att visa sitt missnöje.

– Det är inte över. Planen måste fortfarande godkännas av mark- och miljödomstolen, säger Birgitta Palmertz från ”Bevara Slussen”.

Bygget har redan stoppats en gång

Mark- och miljödomstolen stoppade den nya bussterminalen redan 2013, men inte på grund av planens innehåll, utan på grund av formella brister i handläggningen.

– Frågan är om de kommer att godkänna planen, brandriskerna och utrymningsmöjligheterna för den nya bussterminalen kvarstår. Det är fortfarande olösta problem, säger Birgitta Palmertz.

Men det är inte bara mark- och miljödomstolen som är motståndarnas enda hopp. Fastighetsägarna på Katarinaberget uppger att de inte frivilligt tänker sälja det bergrum som staden behöver ta i anspråk för att bygga den nya terminalen.

Kan använda tvång

Staden kan ta utrymmet med tvång, men då måste det finns ett tillräckligt allmänintresse i att bygga terminalen i berget.

– Det kan bli så att den fastighetsägarna tar frågan hela vägen upp till EU-domstolen, så kampen är långt ifrån över.

Demonstrationen börjar klockan 17 utanför stadshuset och pågår fram till klockan 18 då besluten börjar tas.

– Då är det många som kommer att sätta sig på läktaren för att lyssna, säger Birgitta Palmertz.

Fler nyheter från Hela Stockholm

Blåljuskollen Haninge
Nyheter

Man knivrånad vid bankomat på Spånga torg

De första modulbostädena i Haninges mottagningsplan för 2017 ska flyttas in här i skogspartiet i södra Handen innan sommaren
Bostad

Första modulbostäderna i Haninge på väg upp

matbutik
Nyheter

Då stänger Hemköp i city

Nyheter

Ny tunnelbana – så påverkas trängselskatten

Bostad

Primus: Ny lösning för buller och båtklubb

Brott

Man åtalad för våldtäkt på krog i Åkersberga