Nya demonstrationer mot bussterminalen

Kampen mot bussterminalen i Katarinaberget ångar vidare.
Kampen mot bussterminalen i Katarinaberget ångar vidare.
Kampen mot bygget av bussterminalen i Katarinaberget är inte över. Trots att planen godkänts av stadsbyggnadsnämnden gör sig organisationen "Bevara Slussen" sig redo att demonstrera utanför stadshuset ikväll, då beslutet formellt ska godkännas av kommunfullmäktige.

I början av februari gav stadsbyggnadsnämnden grönt ljus åt det omtvistade bussgaraget i Katarinaberget, som Mitt i Södermalm rapporterat om. I och med det beslutet återstår det att kommunfullmäktige ska godkänna planen, vilket de förväntas göra under kvällens sammanträde.

Men motståndarna mot bygget kämpar vidare. Under eftermiddagen kommer organisationen ”Bevara Slussen” anordna en demonstration utanför Stadshuset för att visa sitt missnöje.

– Det är inte över. Planen måste fortfarande godkännas av mark- och miljödomstolen, säger Birgitta Palmertz från ”Bevara Slussen”.

Bygget har redan stoppats en gång

Mark- och miljödomstolen stoppade den nya bussterminalen redan 2013, men inte på grund av planens innehåll, utan på grund av formella brister i handläggningen.

– Frågan är om de kommer att godkänna planen, brandriskerna och utrymningsmöjligheterna för den nya bussterminalen kvarstår. Det är fortfarande olösta problem, säger Birgitta Palmertz.

Men det är inte bara mark- och miljödomstolen som är motståndarnas enda hopp. Fastighetsägarna på Katarinaberget uppger att de inte frivilligt tänker sälja det bergrum som staden behöver ta i anspråk för att bygga den nya terminalen.

Kan använda tvång

Staden kan ta utrymmet med tvång, men då måste det finns ett tillräckligt allmänintresse i att bygga terminalen i berget.

– Det kan bli så att den fastighetsägarna tar frågan hela vägen upp till EU-domstolen, så kampen är långt ifrån över.

Demonstrationen börjar klockan 17 utanför stadshuset och pågår fram till klockan 18 då besluten börjar tas.

– Då är det många som kommer att sätta sig på läktaren för att lyssna, säger Birgitta Palmertz.