ANNONS

Här kan du demonstrera på första maj i Stockholm 2019

Första maj demonstrationståg Stockholm
Demonstrationståg den 1 maj i Stockholm.
Vill du gå med i ett traditionellt första maj-tåg bland röda fanor och rop som skallar?
Arbetarrörelsens internationella högtidsdag firas som vanligt med buller och bång i Stockholm. Mitt i listar de stora demonstrationstågen som marscherar den 1 maj 2019.
ANNONS

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet, Ung Vänster och Vänsterns studentförbund bjuder in till demonstrationståg, tal och musik som börjar på Medborgarplatsen och avslutas i Kungsträdgården.

Paroll: ”För oss alla, inte bara eliten”

”Tillsammans står vi upp för arbetsrätten, strejkrätten och klimatet. Vi säger nej till ombildningarna av våra bostäder och EU:s inhumana flyktingpolitik”, skriver Vänsterpartiet.

Tider: Samling klockan 12.00 på Medborgarplatsen. Avmarsch för stora demonstrationståget klockan 13. Vid 13.30 startar firandet i Kungsträdgården.

Socialdemokraterna och LO

Socialdemokraternas och LO:s gemensamma första maj-firande börjar i Humlegården och fortsätter på Norra Bantorget i city där bland annat Stefan Löfven håller tal.

Paroll: ”Tillsammans för trygghet”

”Den första maj demonstrerar vi för ett mer sammanhållet Sverige, tryggare arbetsliv och jämlika städer”, skriver Socialdemokraterna.

Tider: Samling vid Humlegården klockan 13.00. Demonstrationståget avgår kl. 14 och anländer till Norra Bantorget 14.40.

ANNONS

Feministiskt initiativ

Gå med Fi:s feministiska och antirasistiska tåg på första maj. Tal av bland andra  partiledaren Gita Nabavi och Soraya Post som kandiderar till EU-valet.

Paroll: ”Patriarkatet och kapitalet sitter i samma båt!”

”Fortfarande tjänar kvinnor mindre än män och har sämre arbetsvillkor och otrygga anställningar. Konsekvensen är kroppar som slits, ekonomisk utsatthet och otrygghet genom livet.” skriver Fi.

Tider: Samling klockan 14.00 på Mariatorget. Tåget avgår kl. 15.00 med Tantolunden som mål.

Syndikalisterna

Fackföreningen Sac bjuder in till syndikalistisk 1 maj. Talare från bland annat nätverket Strike Back, SUF och Allt åt alla Kvinnofront.

Paroll: ”Tillsammans för strejkrätten”

Tider: Samling på Sergels torg klockan 11.00. Avmarsch mot Stortorget i Gamla Stan kl. 12. Program på Stortorget mellan kl 13 och 15.

Strike back

Nätverket Strike Back vill motverka den kommande lagen om begränsad strejkrättigheter. Talare är bland andra Katja Raetz, förtroendevald i Vårdförbundet och Behzad Barkhodaee från fackförbundet ST.

Paroll: ”Tillsammans för strejkrätten”

”Vi – lönearbetade, elever, pensionärer, arbetslösa, fackligt aktiva, föräldralediga – som utgör nätverket Strike Back vill uppmana alla som tänkt demonstrera 1 maj att uppmärksamma det allvarliga hotet mot strejkrätten. Riksdagen börjar bereda beslutet redan dagen efter, beslut kommer fattas i juni.” skriver föreningen.

Tider: Klockan 17.00 på Norra Bantorget i centrala Stockholm.

Tidningen ETC

Var med och dela ut den vänsterorienterade tidskriften ETC i anslutning till första maj-demonstrationerna. Först samling och fika i bokkafét.

”Sverige styrs av en KD+M-budget och en januariöverenskommelse som hindrar alla nödvändiga radikala förändringar. Klimatfrågan riskerar att sluta som fina tal istället för verklig politik. Därför bygger vi ETC och därför delar vi ut vår röda dagstidning för en grönare värld på första maj.” skriver ETC.

Tider: Samling på ETC bokcafé på Sankt Paulsgatan 14 på Söder klockan 10.00.

Fakta

Demonstration på 1 maj

Arbetarrörelsens internationella högtidsdag är snart 130 år gammal och firas sedan 1890 runt om i världen och i Sverige.

Den första demonstrationen i Stockholm ägde rum på Gärdet, där omkring 50 000 personer medverkade. Man demonstrerade främst för att få en lagstadgad åttatimmarsarbetsdag.

Förr var det vanligt vänstern, kommunister och socialdemokrater samlades för ett gemensamt tåg men nu brukar tågen hållas separat.

1939 blev 1 maj en röd dag i den svenska kalendern.

Källa: Wikipedia
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.