ANNONS

Här demonstrerar barnen för sina utvisade kompisar

Bröderna Timurbek, 12, och Sardorbek, 9, som bor i Stureby ska utvisas tillsammans med sin familj efter tio år i Sverige.
På fredagen demonstrerade deras skolkompisar på Sjöängsskolan. De skanderade "Barnens rättigheter" och sjöng "Imagine" tillsammans.
– Jag tycker att det är orättvist och hoppas att de får stanna, säger sjätteklassaren Melvin.
ANNONS

Påpälsade i täckbyxor och vinteroveraller sjunger eleverna ”Imagine” tillsammans medan snön faller i stora flingor. De håller upp plakat som de gjort och skanderar ”Barnens rättigheter”.

När bröderna Timurbek och Sardorbek Sattorov från Stureby berättade i skolan att familjen ska utvisas bestämde sig deras klasskompisar på Sjöängsskolan i Älvsjö för att demonstrera. Eleverna har skrivit brev till Migrationsverket, migrationsministern och gjort plakat i slöjden.

Skolbarn demonstrerar

Vid lunchtid på fredagen samlades 250-300 elever från 12 klasser på skolgården. Även ett flertal högstadieelever, föräldrar och lärare slöt upp för att visa sitt stöd.

– Barnen har varit jätteengagerade med plakaten och haft ett bra samarbete. Det är jättefint att se, jag trodde inte att så många skulle vara här och delta, säger Linda Persson, lärare i årskurs tre.

En av de elever som deltog i demonstrationen var sjätteklassaren Melvin, som är klasskamrat med storebrodern Timurbek. Han tycker att det är fint att så många var där för att visa sitt stöd för bröderna.

Skolbarn demonstrerar

Sjätteklassarna Melvin, Cesar och Maiwand demonstrerade för skolkamraterna som ska utvisas.

– Det kändes bra och rätt att vara med. Jag tycker att det är orättvist för jag har lärt känna Tim som en vän. Jag och mina kompisar hoppas alla på att de ska få stanna, säger Melvin.

ANNONS

”Vi hoppas att Migrationsverket tänker om”

Familjen kom till Sverige från Uzbekistan för tio år sedan. Timurbek var då 2 år, medan Sardorbek är född här. Familjen ansökte om asyl, men fick avslag eftersom Migrationsverket inte ansåg att de hade tillräckliga skyddsskäl. Familjen har ändå kunnat stanna i Sverige eftersom båda föräldrarna hela tiden har fått arbetstillstånd och arbetat sedan dess. Nu har dock pappan fått återreseförbud, vilket betyder att han inte kan få ett nytt arbetstillstånd. Familjen har överklagat beslutet.

Enligt rektorn Angela Svensson har det varit viktigt för skolan att fånga upp elevernas reaktioner.

– Vi tycker att det är viktigt att alla känner att de får göra sin röst hörd.

Hon hoppas nu på att demonstrationen kan få Migrationsverket att tänka om och ta hänsyn till brödernas långa tid i Sverige.

– Vi hoppas att de ska titta väldigt noga på det här och ompröva beslutet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.